Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preživio dva dana pod morem: Čuo sam kako ribe jedu tijela mojih drugova!

HarisonOkene2
Preuzmite sliku

Nigerijac Harisson Okene preživio je dva i po dana zarobljen 30 metara ispod površine ledenog mora, a ovaj nevjerovatan slučaj opisao je Jad Chamberlain iz DNC Svjetske ronilačke kompanije

HarisonOkene2

– Okene (29) nalazio se na remorkeru “Jackson-4″, koji se prevrnuo na talasima i naglavačke potonuo na morsko dno. Okene je, međutim, ostao zarobljen u “vazdušnom džepu” i mogao je da diše – ispričao je Chamberlain.

Tijela 10 ljudi koji su se nalazili na brodu izvučena su iz mora, a spasioci su pretpostavlili da bi jedini preživjeli mogao da bude Okene. Okene je, pošto su ga pronašli, rekao novinaru Reutersa Jou Brokeu da je “mogao da čuje kako ribe jedu tijela njegovih drugova”, prenio je BBC.

“Jackson-4″ potonuo je 26. maja, na oko 30 kilometara od obale Nigerije, dok je usmjeravao naftni tanker ka platformi “Ševron”.

Harisson Okene je na brodu radio kao kuhar, a kasnij

e je ispričao da se nalazio u toaletu kada je shvatio da se brod prevrnuo i da je uspio da nađe vazdušni džep kada je potonuo.

Harison-Okene-3

Više od dva dana Harisson je uspio da preživi u mrklom mraku.

– Nalazio sam se u vodi u potpunom mraku, misleći da je to kraj. Stalno sam razmišljao kako voda ispunjava prostoriju, ali to se nije desilo. Bio sam gladan, ali prije svega, užasno žedan. Slana voda izjela mi je jezik – ispričao je Okene.

– Shvatio sam da su u blizini tijela mojih drugova s broda. Mogao sam da ih namirišem. Naišle su ribe i počele da jedu tijela. Čuo sam to – rekao je Okene. Tek poslije 60 sati, Okene je čuo kuckanje, bio je to tim DNC ronilačkog udruženja.

Harisson je uspio da uhvati jednog od ronilaca i tako se spasi, iako je operacija potrajala jer ga je bilo teško izvući na površinu, što spasioci nisu smjeli da učine naglo, zbog stablilizovanja njegovog pritiska.

Iako svoju priču naziva “čudom”, Okene kaže da ima noćne more u kojima njegov krevet tone ka dnu mora. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: