Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predrag ulovio dva šarana, jedan težio skoro 19 kilograma

Preuzmite sliku

Do prije nekoliko godina, najveći ulov na jezeru su bile ribice do 20-tak centimetara, a lako se moglo desiti da “ulovite” automobilsku gumu, kese sa raznim otpadom, pa čak i, vjerovali li ne, kompletne skelete goveda koje su u jezero i oko njega deponovali, najblaže rečeno, neodgovorni pojedinci…

Tada bara, polako zatrpavana smećem i koja je postajala lokalnom deponijom, upornošću članova Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, došla je do stadija da je sada poželjna ribolovna destinacija bogata ribom i posjećivana od strane ribolovaca iz šire regije.

Dokaz tome je sinošnji ulov Predraga Petrušića, predsjednika Udruženja “Bistro!”, koji je na suho izvukao dva šarana – manjeg od 12,5 kilograma i većeg, koji je trenutni rekord jezera, od 18,7 kilograma.

– Jezero je sada bogato raznom ribom, i osim kapitalnih šarana, love se i kapitalne štuke, a tu su još i linjaci, deverike, grgeči, babuške, bodorke, klijenovi… Ribolov ne podrazumjeva samo “loviti ribu”, barem ne u našim glavama, to je način života, ophođenja prema prirodi. Nama riba nije “meso” za zamrzivača, sve ribe na jezeru se vraćaju nazad u vodu. Ribolov je i briga o prirodi i biodiverzitetu zbog užitka koji ona nama pruži boraveći u njoj. A za loše vrijeme i kišu? Osim što je dan u prirodi i po najlošijem vremenu bolji od bilo kakvog dana pred TV-om, kažu da za ribolovca loše vrijeme i stroga žena ne postoje – rekao je sretni ribolovac Predrag Petrušić – Peđa, saopćilo je Udruženje “Bistro!”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,