Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pravi muškarci postali su ugrožena vrsta

covjek-pije
Preuzmite sliku

Stručnjaci tvrde da su muškarci ugroženi te da im društvo treba pomoći kako bi ponovno pronašli svoje prave osobine.

covjek-pijeJačem spolu, muškarcima, prijeti izumiranje, tvrde liječnici koji su se okupili na kongresu na kojem se raspravljalo o nemilim promjenama u ponašanju pravih muškaraca.

“Novi muškarci – trebaju li nam?”, bio je moto diskusije koja se vodila u njemačkom Düsseldorfu o krizi iskonske muškosti i sve većem izumiranju pravih muških osobina.

Stručnjaci su zaključili da su današnji muškarci od najranije dobi izloženi raznim agresivnim nastojanjima promjene identiteta zbog čega pate od kriza i depresija te trajno mijenjaju svoje navike.

“Muškarci umiru pet godina ranije od žena, tri puta češće počine samouboistvo i redovovno postižu lošije rezultate u školi”, upozoravaju sudionici kongresa kojeg je certificirala liječnička komora.

Liječnici traže osnivanje udruženja koje će se boriti za jednakopravan položaj muškaraca u društvu i poticati njihovo zapošljavanje u vrtićima i osnovnim školama. Istovremeno od političara se traže aktivnosti koje će poticati obrazovanje i zdravstvenu zaštitu dječaka.

“Mladi muškarac danas odrasta bez emocionalne prisutnosti oca, a u školi nema muškog odgajatelja koji će ga usmjeriti na pravi put”, rekao je psihoanalizičar Matthias Franzin.

Stručnjaci su naglasili da se ne zalažu za povratak patrijarhalnog sustava, ali da su muškarci danas doista ugroženi te da im društvo treba pomoći kako bi ponovno pronašli svoje prave, pozitivne osobine.

Metro-portal.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: