Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prave Zlatokose: Priča o sestrama Sutherland koje su bile seks simboli 19. vijeka

Preuzmite sliku

Sedam sestara Sutherland su krajem 19. vijeka bile oličenje seksipila.

Njihova kosa, duga skoro kao ona koju je imala Zlatokosa u poznatoj bajci, privlačila je pažnju ljudi širom svijeta, pa su ove dame skoro preko noći postale slavne ličnosti. Kada su se jednom proslavile, počele su da žive tako ekstragavantno da bi im i današnje sestre Kardashian pozavidjele.

 • Sarah, Victoria, Isabella, Grace, Naomi, Dora i Mery, živjele su u velikoj bijedi u New Yorku. Odrasle na farmi ćuraka koju su držali njihovi roditelji, vjerovatno bi se, kao stotine sličnih djevojaka u 19. vijeku, udale za lokalne farmere, zasnovale porodice i proživjele jedan krajnje običan život. Međutim, njihov otac je imao drugačije planove.

  Sve je to show biznis

  Uvidjevši da djevojke imaju sluha, on ih je gurnuo u šhow biznis, pa je čitava porodica uskoro putovala po Americi nastupajući uglavnom u crkvama, narodnim pozorištima i po vašarima. Predstavljali su ih kao “sedam najprijatnijih čuda svijeta”.

  Iako su djevojke bile prilično talentovane, publiku to uopšte nije zanimalo. Ono što je privuklo pažnju bile su njihove duge kose koje su se vukle po podu. Ukupno, dužina kose sestara Sutherland bila je 11,27 metara!

 • Tokom Viktorijanske ere duga kosa je bila odraz seksipila i sestre su uskoro postale slavne ličnosti i “prvi američki modeli”.

  Uz slavu došla je i odlična poslovna ponuda. Naime, dok su bile djeca, njihova majka im je mazala smjesu bilja neprijatnog mirisa direktno u tjemena kako bi to podstaklo rast kose. Sada, otac je došao na ideju da se obogati na račun slave svojih ćerki pa je uskoro počeo da prodaje kremu za brži rast kose koju su sestre Sutherland reklamirale.

  Plan je upalio! Članovi siromašne porodice sa sela su uskoro postale milioneri! Sestre su dostigle toliko stepen slave, pa je bilo uobičajno da im na ulici prilaze obožavatelji.

 • Opasne biznismenke

  Nakon smrti oca djevojke su postale vlasnice magičnog tonika za brzi rast kose. Uspjele su da prošire proizvodnju, pa su se uskoro u njihovoj paleti proizvoda našli i češljevi, šamponi, čak i kreme za lice.

  U vrijeme kada se na žene gledalo kao na nježne damice vezane za kuću, sestre Sutherland su postale opasne biznismenke. Njihov slogan je bio: Upamtite dame, kosa, a ne šešir je ono šta vas čini lijepim.

  Živjele su zajedno u luksuznoj vili o čijoj raskoši su pisale sve tadašnje novine, a njihov skup ukus se nije završavao na tome – nosile su ekstravagantnu odjeću, imale pozlaćene kočije koje su ih vozile po gradu i priređivale su zabave o kojima je pričao čitav New York.

  Razmetljive kakve su bile, sestre Sutherland su uskoro postale žrtve mnogobrojnih udvarača koji su željeli da iskoriste njihovo bogatstvo. Nekoliko koristoljubivih muževa u kombinaciji sa luksuznim načinom života dovelo je do toga da je njihov novac počeo da nestaje.

  Isto kako je njihova prelijepa, duga kosa počela da sijedi, tako se topilo i njihovo bogatstvo. Pred kraj života sestre su ponovo živjele u bijedi, a javnost ih je zaboravila. (istorijskizabavnik.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,