Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prava priča iza NASA matematičarki koje su prikazane u filmu “Skrivene figure”

Preuzmite sliku

 

Film Skrivene figure, koji je objavljen 2016. godine, priča priču o 3 matematičarke koje su bile talenat i mozak iza velikih dostignuća američkog svemirskog programa. Glavni likovi, koje su tumačile glumice Taraji P. Henson, Octavia Spencer i Janelle Monáe, prešle su dug put da dokažu da profesionalnost i težnja ka višim ciljevima mogu prevazići sve moguće barijere, piše Bright Side.

Mi smo pobliže pogledali stvarne priče iza glavnih likova Skrivenih figura, a evo šta smo saznali o ove 3 nevjerovatne žene, prenosi Tuzlanski.ba.

Katherine Johnson, koju tumači Taraji P. Henson

Katherine Johnson (rođena Kolman) rođena je 26. avgusta 1918. u Zapadnoj Virdžiniji i bila je najmlađa od četvoro dece. Njena majka je bila učiteljica, a otac je radio kao farmer i majstor. Od ranog djetinjstva, Johnson je pokazala snažne vještine u matematici. Kada je Johnson imala 10 godina, upisala je srednju školu smještenu u kampusu West Virginia State College, a kasnije je upisala i sam koledž. Godine 1937. diplomirala je sa najvišim pohvalama i doktorirala matematiku prije nego što je nastavila da predaje djeci u javnoj školi u Virdžiniji.

Godine 1939. izabrana je da bude dio diplomskog programa matematike na Univerzitetu West Virginia i postala je prva Afroamerikanka koja je učestvovala u njemu. Međutim, ubrzo je dala otkaz kako bi osnovala porodicu sa svojim mužem Jamesom Gobleom. Kada su njene 3 ćerke postale starije, vratila se nastavi. Godine 1952. Johnson je saznala da postoji pozicija u Nacionalnom savjetodavnom komitetu za aeronautiku (također poznatom kao NACA) u Langley laboratoriji, koju je vodila Dorothy Vaughan. Johnsonova je iskoristila ovu dragocenu priliku i započela svoj rad u laboratoriji 1953.

 • Dok je radila u laboratoriji, imala je priliku da učestvuje u nizu revolucionarnih projekata. Radila je na analizi putanje za prvi američki svemirski let i koautor je istraživačkih izvještaja. Godine 1962, kada je NASA radila na orbitalnoj misiji Johna Glena, pozvana je da “ručno” provjeri matematičke podatke programirane u kompjuterima koji su trebali kontrolirati putanju kapsule. Glen je navodno rekao: “Ako ona kaže da su dobri, onda sam spreman da idem.”

  Taj let je bio uspješan, a Johnson i njene kolege su mu uveliko doprinijele.

  Katherine Johnson je imala 3 ćerke, 6 unučadi i 11 praunučadi. Svojom vrhunskom karijerom u nauci i tehnologiji je inspirisala svoje unuke i studente da grade karijere u ovoj oblasti.

  Preminula je u 101. godini 24. februara 2020.

  Dorothy Vaughan, koju tumači Octavia Spencer

  Dorothy Vaughan (rođena Johnson) rođena je 21. septembra 1910. godine u Kanzas Cityju, Misuri. Godine 1925. završila je srednju školu i dobila stipendiju za pohađanje Univerziteta Wilberforce u Ohaju. Godine 1929. Vaughan je diplomirala na univerzitetu matematike, a 1932. godine se udala za Howarda Vaughana, sa kojim je imala 6 djece. Na nju se gledalo kao na ženu sa visokim matematičkim sposobnostima i velikim intelektom.

  Kao i Katherine Johnson, Dorothy Vaughan je neko vrijeme bila nastavnica, ali se 1943. pridružila Langley Memorial Aeronautical Laboratory. Vaughan je radila u timu potpuno crnih matematičara. U početku su morali da koriste odvojena kupatila i trpezarije. Ali stvari su se vremenom promijenile. Godine 1949. Vaughan je postala prva Afroamerikanka koja je vodila grupu NASA istraživača i bila je jedna od samo nekoliko žena supervizora u organizaciji.

  Osim što je radila kao “ljudski kompjuter”, Vaughan je bila zagovornica ženskih prava u West Computingu gdje je radila, i zalagala se za prava različitih zaposlenica, uključujući bijelkinje. Vaughan je prepoznata po svom znanju i stručnosti, te po svim svojim naporima da stvori jednake mogućnosti za sve zaposlene.

 • Godine 1958. odvojeni objekti su zabranjeni, a zajedno sa svojim kolegama, Vaughan se pridružila Odsjeku za analizu i proračun, koji je bio integrirani tim istraživača, bez rodnih i rasnih barijera. Njen rad pomogao je drugim istraživačima da izgrade uspješne karijere u inženjerstvu i računarstvu, uključujući Katherine Johnson i Mary Jackson.

  Vaughan se povukla iz NASA-e u dobi od 61 godine 1971. U posljednjim godinama svoje karijere radila je zajedno s Mary Jackson i Katherine Johnson na misiji John Glenna. Umrla je u 98. godini 10. novembra 2008. godine.

  Mary Jackson, koju tumači Janelle Monáe

  Marry Jackson (rođena Vinston) rođena je 9. aprila 1921. u Hamptonu u Virdžiniji. Godine 1942. diplomirala je matematiku i fizičke nauke na Univerzitetu Hampton. Godine 1944. udala se za Levija Jacksona, sa kojim je imala dvoje dece.

  Nakon diplomiranja, Jackson je radila kao nastavnica matematike, a zatim promijenila još nekoliko poslova prije nego što se konačno pridružila Langley Memorial Aeronautical Laboratory 1951. Dok je radila u laboratoriji, postala je autor i koautor brojnih istraživačkih izvještaja. Međutim, ona je „udarila u stakleni plafon“ i napustila inženjering 1979. Kasnije je radila kao menadžerica u Langley Federalnom ženskom programu, gdje je pokušala poboljšati promociju žena matematičarki i inženjerki u industriji.

  1985. se penzionisala. Dobila je niz nagrada i priznanja, uključujući nagradu za postignuća Apollo grupe i volontera godine istraživačkog centra Langley.

 • Umrla je u 83. godini 11. februara 2005. godine.

  “Tim snova” NASA svemirskog programa

  Zajedno s drugim istraživačima, Johnson, Vaughan i Jackson su napravili jednu od najambicioznijih NASA-inih misija tog vremena. Ove talentovane žene nisu bile samo briljantni inženjeri i matematičari, već i pioniri za druge žene i afroameričke stručnjake u industriji. Tokom svoje karijere morale su se boriti protiv rodnih i rasnih predrasuda i zalagati se za jednaka prava za sve.

  Katherine Johnson se 2017. godine pojavila na sceni tokom ceremonije dodjele Oskara, rame uz rame sa glumcima Skrivenih figura. Žena čiji je nesebičan i izazovan rad inspirisao film dobila je ovacije publike.

  Na pitanje šta misli o filmu u jednom intervjuu, Johnson je rekla: „Bio je dobro urađen. 3 glavne dame su odradile odličan posao portretirajući nas.” Također je podijelila savjet za mlade žene koje sanjaju o izgradnji karijere u nauci i inženjerstvu. “Samo to uradite. Pohađajte sve kurseve u vašem nastavnom planu i programu. Uradite istraživanje. Postavljajte pitanja. Pronađite nekoga ko radi ono što vas zanima! Budite radoznali!”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje