Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Praktikujete sušenje ruku na sušilima u javnim WC-ima? Vrijeme je da se vratite papiru

Preuzmite sliku

Ovih dana ne prestaje se naglašavati važnost higijene ruku. Ako perete ruke na javnim mjestima, šanse da ćete naići na sušila za ruke su dosta velike, no ako ste ih dosad rado koristili, nakon što pročitate ovaj članak do kraja, mogli biste prestati.

Sušila za ruke stekla su ogromnu popularnost jer su praktična i ekološki prihvatljivija od papira, no istraživanja su pokazala da zapravo – raspršuju bakterije.

Istraživanje objavljeno prije nekoliko godina u magazinu Applied and Environmental Microbiology pokazalo je da sušila za ruke raspršuju bakterije, a među njima su, s obzirom na to da se nalaze u WC-ima, i fekalne bakterije.

U istraživanju su proučavana sušila u javnim WC-ima na Univerzitetu Connecticut. Budući da su neka ranija istraživanja, a i mali eksperimenti građana, pokazala da su sušila zapravo raspršivači bakterija, naučnike je zanimalo koliko u tome ima istine. Pokazalo se da su sušila manje snage prijenosnici bakterija koji u sebe povlače zrak pun bakterija, a potom ih raspršuju na vaše ruke.

Slično istraživanje proveli su i na Univerzitetu Quinnipiac. Istraživači su stavili Petrijeve posudice ispod sušila za ruke kako bi provjerili razinu bakterija u laboratoriju. Rezultati su bili poražavajući.

Pokazalo se da je Petrijeva posuda ostavljena u kupaoni dvije minute s isključenim sušilima za ruke formirala jednu bakterijsku koloniju, ali uključivanje sušila za ruke na 30 sekundi promijenilo je situaciju nagore. Ti su uzorci imali čak 18-60 kolonija bakterija.

Daljnje istraživanje otkrilo je da je najveći dio bakterija došao iz zraka u kupaonici, u kojem, naravno, ima i mnoštvo fekalnih bakterija.

Zbog toga mnogi stručnjaci savjetuju da radije ruke obrišete papirom. A ako baš ne možete bez sušila, stručnjaci preporučuju da se služite sušilima koja imaju HEPA filtere.

Također, 2018. godine jedna je Amerikanka na tri minute gurnula Petrijevu posudicu u sušilo za ruke, a potom pustila da se skupljene bakterije inkubiraju. Ono što je zatim snimila u Petrijevoj posudici te objavila na Facebooku zgrozilo je stotine hiljada ljudi.

“Ok, ljudi, spremni na nešto nevjerovatno? Ovo tu je sve što se razvilo u Petrijevoj posudici nakon samo par dana. Gurnula sam pločicu u zatvoreno sušilo za ruke u javnom WC-u na otprilike tri minute. Da, samo tri minute. Nemojte više sušiti ruke na ovim stvarima. Tu je nekoliko sojeva potencijalno patogenih gljivica i bakterija koje prelaze na vaše ruke dok vi mislite da hodate okolo čistih ruku. Nema na čemu”, napisala je uz fotografiju.

Iako nije poznato je li Ward naučnica te kako je tačno provela svoj eksperiment, mnogima je ovo bio dovoljan argument da se vrate papiru. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,