Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poznati most zbog svojih neobičnih dimenzija jedinstven je u Evropi

Preuzmite sliku

Ovaj most je širi nego što je duži, i kao takav je jedan od rijetkih u Evropi koji je otvoren za saobraćaj, a takvih netipičnih dimenzija.

Ko god je posjetio Dublin i prošetao njegovim ulicama, teško da je mogao izbjeći ili promašiti poznati most O'Connell. Most koji prelazi rijeku Liffey nalazi se u samom centru grada, na istoimenoj ulici O'Connell koja vodi prema spomeniku zvanom – pogađate – O'Connell.

  • Jednostavan i elegantan, most je osvijetljen romantičnim starinskim lampama a duž njega posađeno je drveće koje razdvaja dvije strane ceste. I tu je njegova jedina „mana“ – zbog gustog saobraćaja ovdje zna biti pomalo haotično i bučno. Tu prolaze pješaci, automobili, biciklisti, motori i autobusi.

    Upravo to je ono što ga čini posebnim: ovaj most je širi nego što je duži, i kao takav je jedan od rijetkih u Evropi koji je otvoren za saobraćaj, a takvih netipičnih dimenzija. Danas je širok 50 metara, a dugačak 45 metara, prenosi punkufer.hr.

  • Originalno je most podignut krajem 18. stoljeća, no zbog potrebe da se rastereti promet je proširen sredinom 19. stoljeća. Ime je dobio po političaru Danielu O'Connellu koji je u 19. stoljeću zbog svog angažmana u odbrani interesa katoličkih Iraca prozvan „Osloboditeljem“. Inače, ovaj most je i mjesto radnje u romanu Ulysses slavnog irskog pisca James Joycea.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , , ,