Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poznata turistička destinacija otvorena samo za jednog čovjeka

Preuzmite sliku

Najpoznatija turistička lokacija u Peruu, Machu Picchu otvorena je nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije virusa korona, ali za samo jednog posjetioca: Japanca koji je zbog virusa ostao “zarobljen” u zemlji.

“Prva osoba na Zemlji koja je otišla u Maccu Picchu od otključavanja sam ja”, objavio je Jesse Kataiama na svom Instagram nalogu.

Peruansko ministarstvo kulture dozvolilo je jednom japanskom turisti da poslije skoro sedam mjeseci čekanja posjeti ostatke drevne citadele Inka na vrhu planine Maccu Picchu, prenosi b92.

“Ovo je zaista nevjerovatno! Hvala vam”, dodao je on u video snimku objavljenom na Facebook stranicama lokalne turističke vlasti u Kusku, gdje se nalazi čuvena lokacija.

Japanski instruktor boksa zaglavljen je u Peruu od marta, kada je kupio kartu za turističko mjesto samo nekoliko dana prije nego što je zemlja proglasila zdravstvenu opasnost. Rekao je peruanskim novinama da je planirao samo tri dana putovanja u toj oblasti, ali s otkazanim letovima i zatvorenim granicama zatekao se tamo mjesecima. Na kraju je njegova nevolja došla do lokalne turističke vlasti koja se složila da mu da posebnu dozvolu da posjeti grad Inka, ponovo otvorivši lokaciju samo za njega.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jesse Katayama (@jessekatayama) on

Maccu Picchu je najtrajnije nasljeđe carstva Inka koje je vladalo velikim dijelom zapadne Južne Amerike 100 godina prije španskog osvajanja u 16. vijeku.

Ruševine naselja Inka 1911. godine ponovo je otkrio američki istraživač Hiram Bingham, a 1983. godine UNESCO ga je proglasio mjestom svjetske baštine.

Prvobitno je trebalo da se ponovo otvori za posjetioce u julu, ali je to pomjereno za novembar.

Samo 675 turista dnevno će moći da posjeti ovu turističku atrakciju, što je 30 posto od broja dozvoljenog prije pandemije, a od posjetilaca se očekuje da drže distancu.

Otkako se prvi put otvorio za turiste 1948. godine, zatvoren je samo jednom, dva mjeseca 2010. godine, kada je poplava uništila željezničke pruge koje ga povezuju sa Kuskom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje