Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Povratak u djetinjstvo: Sedam školskih užina iz 80-ih koje (ne) bismo danas rado pojeli

Preuzmite sliku

Ako ste išli u osnovnu školu u osamdesetim godinama prošlog stoljeća (i živjeli u većem gradu), velika je vjerovatnost da ste na velikom odmoru odlazili u čajnu kuhinju, gdje su simpatične kuharice servirale zanimljive užine.

I dok jedni nisu mogli dočekati da se pogoste moćnim kulinarskim kreacijama napravljenima s ograničenim resursima i aparaturom, drugima je pogled na pripremljenu hranu izazvao traume. Ne, tada nije bilo pizza, hamburgera niti francuskih peciva, što je uobičajeno na jelovniku današnjih škola.

Prošetali smo stazom sjećanja i prisjetili se šta se jelo u školskom sistemu bivše Jugoslavije.

Griz s kakaom

“Najbolji dan u sedmici bio je kad sam saznala da za školsku užinu imamo kuhani griz s malo kakaa. Griz je uvijek bio poslužen u onim okruglim metalnim šoljicama koje su dugo zadržavale toplinu. Iako bih često opekla jezik dok bih jela, a bilo je i dosta grudica, nije me bilo briga. Uživala sam u svakom zalogaju. Baš bih si mogla skuhati danas griz kad dođem kući”, Marina, 40 godina.

 • Piroška sa sirom

  “Šta sam ono jeo u osnovnoj? Hm, piroška sa sirom, masna i slasna. I danas je nekad kupim u trgovini. Obožavam je”, Damir, 38 godina.

  Kriška hljeba s jednim kuhanim jajem

  “Kriška hljeba tako tanka da se kroz nju vidi sve i jedno kuhano jaje. To je bila moja školska užina iz pakla. Cijela kuhinja mirisala je po sumporu, prestrašno”, Nives, 39 godina.

 • Kuhani puding u šoljici

  “Ne jedem industrijske pudinge već godinama, ali u školi to mi je bilo omiljeno jelo. Sjećam se da smo se mi dečki često potukli zbog pudinga koji je ostao ako neko nije taj dan došao u školu“, Dino, 41 godina

  Sendvič od tirolske salame

  “Grozni su mi bili sendviči u osnovnoj školi od dvije kriške tirolske salame i jedne kriške hljeba. To danas ne bih pojela ni u snu”, Sandra, 41 godina

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Klara zagrebačke pekarne (@klara.zagrebacke.pekarne)

  Cao-cao

  “Ako je neka hrana obilježila moj život, onda je to definitivno Cao-cao. Jeo sam ga za užinu u osnovnoj školi, kupovao u trgovini u srednjoj školi, a jeo čak i u studentskoj menzi. Neobjašnjivo dobar”, Luka, 37 godina

  Hljeb s paštetom

  “Imali smo super kuharice u našoj školi. Uvijek su debelo mazale hljeb s čajnom paštetom. Čak ni onaj industrijski čaj od šipka nije bio loš u kombinaciji s paštetom,” Saša, 43 godine. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje