Subota, 5. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potrošili milione na solarna ogledala da bi imali zraku sunca na glavnom trgu

Od septembra do marta svake godine Rjukanci žive u sjeni. Iako na obroncima planina koje ih okružuju vide sunce, ne osjećaju ga na svom licu…

Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške koji nazivaju i jednim od najmračnijih mjesta na svijetu. Zbog visokih planina koje okružuju grad nešto više od njegovih 3300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti čak šest mjeseci u godini, prenosi punkufer.hr.

  • Od septembra do marta svake godine Rjukanci žive u sjeni. Iako na obroncima planina koje ih okružuju vide sunce, ne osjećaju ga na svom licu. U mraku doručkuju, ručaju i večeraju. Pod okriljem tame idu u školu i na posao, odlaze u prodavnice i bave se sportom. Šest mjeseci u godini žive u polutami.

    Baš zato lokalne su vlasti 2013. godine uložile 5 miliona norveških kruna u postavljanje solarnih ogledala na planine koje reflektuju mali komadić sunčeve svjetlosti na glavni gradski trg čak i u tim najtamnijim mjesecima u godini.

  • I dok jedni prigovaraju da se previše proračunskog novca potrošilo na minijaturni tračak svjetlosti u mračnom gradu, drugi zaključuju da su ogledala dodatno popularizirala Rjukan među turistima.

    Ovaj je grad dugi niz godina bila zanimljiva lokacija za posjet zbog 104 metra visokih slapova Rjukan koji se nalaze u njegovoj blizini. Sada imaju dodatni razlog za posjetu. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,