Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potpuno digitalno djelo prodato na aukciji za rekordnu cijenu od 69,3 miliona dolara

Preuzmite sliku

Potpuno digitalno djelo američkog umjetnika Beeplea prodato je za 69,3 miliona dolara, što je rekord za takvu vrstu umjetničkog djela, saopštila je aukcijska kuća Christie's.

Prodaja djela „Everydays: the First 5.000 Days“ – kolaža crteža i animacija svakodnevno prikupljenih tokom 5.000 dana, čini Beeplea jednim od najskupljih umjetnika na svijetu, prenosi Beta.

Online prodaju tog djela je pratilo rekordnih 22 miliona ljudi.

 • Beeple, čije je pravo ime Mike Winkelmann, poznat je po digitalnim projektima i saradnji, ali je tek krajem oktobra počeo da prodaje svoja djela.

  Ta prodaja ilustruje uspon nove tehnologije za potvrdu autentičnosti uz upotrebu „Blockchaina“, koji se koristi za kriptovalute. Taj „blockchain“ se pokazao kao „čudesni lijek protiv kopija“, jer su kopije bile jedna od kočnica u razvoju digitalne umjetnosti.

  To omogućava plasiranje djela i gotovo svega što se može zamisliti na Internetu – od muzičkih albuma do tweetova ličnosti, u obliku „nezamjenljivog tokena“ (non-fungible token – NFT). Na taj način su digitalni projekti autentični. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: