Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Postoji kafić u kojem goste poslužuju roboti, nije toliko daleko od BiH

Roboti u kafiću Enjoy u Budimpešti mogu sve – donositi hranu i piće, pričati viceve, plesati s djecom ili čavrljati s gostima.

U kafiću koji je otvorila tvrtka E-Szoftverfejleszto u mađarskome glavnom gradu cijela ekipa robota pomaže da se javnost zbliži s tehnološkim dostignućima u automatizaciji i umjetnoj inteligenciji.

Roboti konobari kreću se označenim stazama dok donose hranu i piće gostima, koji su zamoljeni da im ne smetaju na putu.

Neki roboti služe za zabavu, poput Pepper, ”recepcionerke” koja razgovara s gostima, a požele li, može i plesati s njima.

  • Pepper je razvila japanska kompanija Softbank, a morala je biti modificirana kako bi mogla čuti goste u bučnom kafiću, rekao je vlasnik Tibor Csizmadia.

    Sudeći po online komentarima, gostima su se svidjele Pepperine ludorije i nemaju primjedbi na usluge njezinih kolega robota konobara, prenosi Index.hr.

  • Uprkos strahu da bi sve veća automatizacija i razvoj umjetne inteligencije mogli smanjiti zapošljavanje ljudi, roboti u budimpeštanskom kafiću ne oduzimaju posao ljudima.

    “Zapravo, uposlili smo dvaput više ljudi nego prije jer da bi 16 do 20 robota radilo od 9 ujutro do 21 navečer, morate imati stručnjake u pozadini”, rekao je Czismadia. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,