Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Postoji još od 17. vijeka: U Španiji održan festival preskakanja beba

Preuzmite sliku

Svake godine na sjeveru Španije, održava se jedinstveni festival koji postoji više od pet vijekova.

El Colacho, kako se naziva ova vjerska fešta, traje nekoliko dana, a vrhunac je obred u kom se jedan od mještana zatrči i preskače bebe koje leže na ulici.

Završnica festivala naziva se Salto Del Colacho, bukvalno prevedeno – skok đavola i vezuje se za vjerovanje da će se djeca rođena te godine na taj način zaštititi od svog mogućeg zla. Na kraju, lokalni sveštenik blagoslovi bebe kada ih “đavo” preskoči.

  • Tradicija u ovom malom španskom mjestu Castrillo de Murcia datira još iz 17. vijeka, ali se u svijetu za nju pročulo tek prije nekoliko godina od kada se pomno prate dešavanja na El Clacho koji traje danima. Nekoliko mještana se biraju kako bi odigrali ulogu đavola. Oblače se u crveno-žuto odijelo, sa maskom na licu i danima nose bič kojim idu kroz selo i jure uglavnom djecu. Dok ih oni jure, običaj je da ih građani vrijeđaju i prozivaju.

  • U posljednjoj fazi, “đavoli” imaju ni malo lak zadatak – da u trku preskoče sve bebe rođene u selu tokom te godine. Roditelji iznesu djecu, postave ih na dušeke a đavo se zatrči i skače preko djece.

    Vjeruje se da su djeca posle ovog očišćena od svog grijeha i da je ovo poput neke vrste krštenja. (noizz.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,