Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Postoje razlozi: Zašto Disneyevi likovi rijetko imaju majke?

Preuzmite sliku

 

Većina porodica je nepotpuna u Disneyevom svijetu. Iako je publika Disneyeve filmove jako voljela s njihovim lijepim srdačnim pričama, lako je primijetiti da je većina porodica nepotpuna i da majke nisu prisutne, piše Bright Side.

Možda ste se zbog toga zapitali zašto nedostaje tako važna osoba. Mi vam u nastavku donosimo odgovore, prenosi Tuzlanski.ba.

Sve su priče o odrastanju

Majke imaju veliki uticaj na naš život. One nas njeguju i odgajaju od djetinjstva, pa čak nam i daju savjete tokom odrasle dobi. A isto vrijedi i za majke u filmovima i crtićima.

Bambi, Pepeljuga i Belle iz Ljepotice i zvijeri ili nemaju ili gube majke na početku priče. Zbog toga likove odgajaju njihovi očevi. Ako mislite da je to samo slučajnost, nije, jer postoji razlog zašto je to tako.

  • Odgovor dolazi od izvršnog producenta Don Hahna. Navodi da su Disneyevi filmovi o odrastanju. Hahn kaže: „Jedan od razloga je praktičan jer filmovi traju 80 ili 90 minuta, a Disneyevi filmovi su o odrastanju. Simba je pobjegao od kuće, ali morao se vratiti. Ukratko, mnogo je brže da likovi odrastu kad im oduzmete roditelje. Bambijeva majka strada, pa mora odrasti. Belle ima samo oca, ali on se izgubi, pa ona mora stupiti u tu poziciju zrelosti. To je stenografija priče. ”

    Walt Disney je nažalost izgubio majku

    Hahn nam daje i drugo objašnjenje zašto Disneyevim likovima nedostaju majke. U ovom slučaju to je teorija vezana za njegovog tvorca Walta Disneya. On je izgubio majku u tragičnoj nesreći što je možda jedan od razloga zašto one fale u crtićima.

  • Uzimajući u obzir da majčina figura znači sigurnost i brigu, sada postaje jasno zašto likovi u Disneyevim filmovima rijetko imaju majke. Nemajući ih pored sebe, protagonisti su prisiljeni brzo odrasti, donositi odluke i uspješno pisati vlastite priče.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje