Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Postoje jako dobri razlozi zašto Japanci sjede na podu dok jedu

Preuzmite sliku

Puno vremena provodimo sjedeći na poslu, a kući se vraćamo sjedeći u autu ili u javnom prijevozu da bismo opet kod kuće sjedili i večerali dok većina japanskih porodica jede sjedeći na podu, a stolice najvjerovatnije nećete naći čak ni u restoranima s 5 zvjezdica.

Ovo su blagodati sjedenja na podu:

1. Pomaže probavi

Kad sjedite na podu prekriženih nogu i jedete, istodobno radite jogu. Ovaj položaj prekriženih nogu naziva se “laka” poza ili Sukhasana, a vjeruje se da povećava protok krvi u želucu, pomažući vam da lako probavite hranu i da dobijete najviše vitamina i hranjivih sastojaka. Kada se sagnete prema naprijed kako biste uzeli hranu s tanjira, a zatim se vratite u početni položaj da biste je progutali, jačate mišiće na trbuhu, što može spriječiti nadutost.

 • 2. Može vam pomoći pri gubitku kilograma

  Sjedenje na podu dok jedete pomaže vašem vagus živcu da bolje funkcionira. Kada vaš probavni sistem oslobađa hormon zvan leptin, on šalje signal vagus živcu da ste siti i pravilna funkcija ovog živca može vas spriječiti da se prejedate.

  3. Čini vas fleksibilnijim

  Ako predugo sjedite na stolicu mogu vas vrlo brzo početi boljeti leđa te možete istegnuti diskove u kralježnici. S druge strane, sjedenje na podu isteže koljena i bokove. Ovaj položaj jača leđa i ramena.

  4. Ovaj položaj mogao bi vam pomoći da duže živite

  Ako se lako možete podići iz ovog položaja prekriženih nogu, bez ikakve podrške, velike su šanse da ćete možda živjeti duže. Ispada da je sjedenje na podu dok jedete i ustajanje nekoliko puta dnevno jedan od najjednostavnijih načina da svom životu dodate dodatne godine.

 • 5. Održava vaše zglobove zdravima

  Kada dugo sjedite na stolici, bokovi vam se ukoče. Sjedenje na podu, omogućuje vam istezanje kukova i gležnjeva, čineći zglobove fleksibilnijima. Sjedeći položaji poput čučanja tjeraju mišiće da rade i kad se odmarate, jer vas potiču da angažirate mišiće koji nisu aktivni dok sjedite na stolici.

  6. Poboljšava vaše držanje tijela

  Potiče vas da angažirate svoje temeljne mišiće, što zauzvrat koristi vašem držanju tijela.

  7. To vam smiruje um

  Joga koju radite dok sjedite na podu umiruje vaš um. Kad vam je um spokojan, možete više uživati ​​u hrani i jesti dok se ne zasitite. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,