Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Postoje dobri razlozi: Evo zašto je bolje ako odjeću sušite na hladnoći, a ne u zatvorenom

Zimi se oprana odjeća vani zna osušiti vrlo brzo, posebno kada je zrak suh, vrlo hladan i puše vjetar. Sušenje ne treba izbjegavati kad su minusi jer ta situacija zapravo je dobra, odjea će se najprije zalediti, a potom će se, čim se temperatura popne iznad nule tokom dana, led pretvoriti u plinovito stanje.

“Da, odjeća se stvarno suši vani čak i na mraznim temperaturama. Tajna se naziva sublimacija. Ako se termometar spusti ispod nula Celzijevih stepeni, odejća se prvo smrzne, a zatim dolazi do takozvanog faznog prijelaza – led ide direktno u plinovito stanje. Dakle, može se objasniti da se odjeća čak i na -20 stepeni može sušiti vani”, objasnio je Miro Dokmanović, stručnjak za građevinsko isušivanje u firmi koja se bavi rješenjima protiv stvaranja vlage.

“Naravno, ovaj postupak može trajati nešto duže nego sušenje odjeće kod ljetnih temperatura, pa je potrebno malo strpljenja. Kad god je to moguće, odjeću i posteljinu treba ostaviti na svježem zraku, kako bi izbjegli višak vlage u stanu. Slobodno objesite odjeću i posteljinu van kuće sve dok se sublimacija ne dogodi i veš ne osuši”. Napomenuo je da brzina sušenja odjeće ovisi od vlažnosti te jačini vjetra.

 • Sušenje odjeće u zatvorenom štetno je za zdravlje

  Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru povećava koncentraciju vlage u zraku, a time i rizik od bolesti dišnog sistema, posebno kod ljudi koji su već u startu osjetljiviji, poput astmatičara. Puno vlage u zraku pogodno je tlo za razvoj i razmnožavanje gljivica i plijesni, a nakon što se pojave u kući, njihove sitne spore se rasprše zrakom i završavaju u plućima svih ukućana.

  “Prevelika vlažnost udahnutog zraka dovodi do promjena u organizmu u smislu smanjene koncentracije, pospanosti, promjena raspoloženja, ali i pogoduje razvoju uzročnika bolesti dišnog sistema koje se razmnožavaju u vlažnoj sredini, kao što su gljivice, plijesni i slično”, objasnila je Branislava Čilić dr. med., specijalist porodične medicine iz Zagreba.

  Važno je često provjetravati prostor

  Osim zbog vlage u zraku, prostor u kojem živite dobro je provjetriti više puta dnevno i zbog virusa, posebno ako je neko od ukućana bolestan. Naime, virusi se znaju nagomilavati ako se dom ne provjetrava, a što je njihova koncentracija u zraku veća, veće su i šanse da se razbolite. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,