Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Posljednje počivalište drugačije od bilo kojeg drugog na svijetu: Veselo groblje koje vole oni sa crnim smislom za humor

Preuzmite sliku

Na spomenicima su na poetski način ispisani i detalji iz privatnog života pokojnika i njihove najveće mane, te zabavljaju lokalno stanovništvo.

Selo Sapanta na sjeveru Rumunjske ima jednu neobičnu posebnost – ponosi se veselim grobljem. To posljednje počivalište za nešto više od hiljadu duša već na prvu izgleda drugačije od bilo kojeg drugog groblja na svijetu, prenosi punkufer.hr.

  • Nadgrobni spomenici i drveni križevi ukrašeni su šarenim bojama i prizorima naivne umjetnosti. Dobar dio spomenika sadrži i prikaz pokojnika u situaciji u kojoj je izgubio život. Ne čudi stoga što veselo groblje u Sapanti posebno cijene oni s crnim smislom za humor.

  • Na spomenicima su ispisani i detalji iz privatnog života pokojnika, kao i njihove najveće mane, ali na poetski način, što zabavlja lokalno stanovništvo. Na veselom groblju mogu se pročitati razni epitafi – od zetova koji su sretni što je zahtjevna punica tu našla novo „mjesto za život“ do priznanja muževa da su najsmireniji bili kad su u kafiću sjedili pokraj tuđe žene.

  • Tu neobičnu praksu započeo je seoski stolar San Ioan Patras 1935. godine nadahnut neobičnim pričama koje bi se pričale o pojedincima nakon njihove smrti na karminama. Uz izradu drvenih križeva za grob počeo je ispisivati i neobične stihove. Tradiciju je nakon Patrasove smrti 1977. godine naslijedio njegov pripravnik Dumitru Pop.

  • Iako se nalazi gotovo 600 kilometara od Bukurešta, Sapanta je omiljena turistička atrakcija u Rumunjskoj. Štaviše, veselo groblje pretvorilo se u muzej na otvorenom koji su prije pandemije koronavirusa posjećivali mnogobrojni turisti iz različitih dijelova svijeta. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,