Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Posljednje morske sirene u Japanu: Da li će tradicija stara 2.000 godina opstati?

„Provela sam u moru cio život i, bez obzira na to koliko je toplo, još uvijek u kostima osjećam hladnoću“, počinje svoju priču Kimiyo Hayashi.

Prije mnogo godina, nazvali su ih ama – „žene mora“, ali ih na ostrvu Okinava zovu još uminchu, a na poluostrvu Izu kaito.

Neustrašive su i odlučne u njegovanju tradicije. Uranjaju u hladno more tragajući za školjkama i izranjaju ponosne na svoj „ulov“ – školje, morske trave, jastoge, hobotnice, morske ježeve i ponekad čak bisere.

 • japanske-morske-sirene4
 • Kimiyo Hayashi ističe da uživa u trenucima kada se, poslije ronjenja, sklupča pored vatre, dok se u vazduhu osjeća miris morske soli.

  Ona je jedna od malobrojnih preostalih japanskih „žena mora“, a ovu tradiciju nastavlja i njena sestričina Tomomi Nakanishi – i tvrdoglave su u namjeri da je očuvaju.

  Region Ise-shima u prefekturi Mije poznat je po ženama koje rone u potrazi za školjkama, a najstariji zapisi o amama potiču iz VIII vijeka. One su opisane u „Zbirci deset hiljada listova“, najstarijoj pronađenoj zbirci japanske poezije.

 • japanske-morske-sirene2
 • „Provela sam u moru cio život i, bez obzira na to koliko je toplo, još uvijek u kostima osjećam hladnoću“, počinje svoju priču Kimiyo Hayashi.

  Međutim, po legendi, „žene mora“ rone već 2.000 godina. Po nekim legendama, čak i milenijum duže!

  Kimiyo Hayashi je ama iako ima već 61 godinu. Još uvijek se sjeća kako je u djetinjstvu posmatrala žene, među njima svoju majku i baku, kako se spremaju za ronjenje. Svakog svitanja ame su – neke od njih nagih grudi, odjevene samo u fundoshi (parče tkanine oko kukova) i s bandanom tenugi vezanom oko glave – mahale Kimiyo i nestajale ispod talasa. Tek kada je napunila 16 godina, ona im se pridružila.

 • Međutim, danas je sve manje ama. Broj „žena mora“ trenutno iznosi dvije hiljade, što je za osam hiljada manje nego u danima nakon Drugog svjetskog rata. Kimiyina i Tomomine kćerke neće nastaviti ovu tradiciju, a prosjek godina žena koje se često nazivaju posljednjim japanskim morskim sirenama iznosi 65 godina.

  Zato se javilo važno pitanje: hoće li tradicija opstati? (nationalgeographic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje