Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Porez za neženje: Makedonska stranka traži uvođenje “momačkog poreza”

TMPO
Preuzmite sliku

Makedonska politička stranka Trajno makedonsko radikalno objedinjenje (TMRO) zatražila je uvođenje momačkog poreza za neženje kao mjeru za povećanje nataliteta.

TMPOPrema projektu “Momački porez”, svako ko se nije oženio do 35 i djevojke koje se nisu udale do 30 godine morat će da izdvoje jednu mjesečnu platu na godišnjem nivou da bi platili kaznu za neformiranje porodice.

TMRO smatra da je usvajanje zakona opravdano, jer makedonska država ulaže u svakog pojedinca i to joj daje moralno pravo da ga sankcioniše putem plaćanja poreza.

U Makedoniji je sve više onih koji odgađaju sklapanje braka, iako je prosječna starost za sklapanje prvog braka 25,4 godine za nevjestu i 28,3 godine za mladoženju.

Stopa nataliteta prošle godine iznosila je 11,1 živorođenih na 1.000 stanovnika, a broj novorođenih u poređenju sa 2010. godinom smanjen je za 1.526 djece, ili za 6,3 posto.

U prva tri mjeseca ove godine rođeno je 5.307 beba, a preminulo 5.771 osoba. U Makedoniji živi 2.022.547 stanovnika, a prosječna plata iznosi oko 340 eura. TMRO je parlamentarna stranka desne orijentacije i dio je vladajuće koalicije. Njen lider je Vančo Šehtanski, prenosi SRNA.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: