Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ponosni Francuzi: “Ovo je najljepše selo u našoj zemlji”

Preuzmite sliku

U Alsaceu (ili Elzasu), historijskoj pokrajini na istoku Francuske, uz francusko-njemačku i francusko-švicarsku granicu nalazi se selo koje Francuzi naprosto obožavaju.

 • Minijaturni Hunspach u kojem živi tek 650 ljudi, sa svojim vinogradima, drvenim kućama karakteristične arhitekture i cvijećem na svakom koraku podsjeća na kakvo mjesto iz slikovnice.

  Nakon što se pojavilo u francuskoj televizijskoj emisiji Le Village Préféré des Français Hunspach bi mogao postati popularniji i za 30 posto među domaćim stanovnicima koji traže idiličan komadić prirode gdje mogu pješačiti i uživati u prirodi.

 • Kko ga posjeti, poželi mu se vratiti zbog crno-bijelih kuća s gredama, hrane i vina, kao i srdačnih domaćina. Budući da se nalazi na oko sat vremena od Strasbourga, ko poželi dozu civilizacije lako može otići na izlet, a da se i tamo ima štošta za vidjeti, potvrđuje podatak da je centar grada UNESCO proglasio svjetskom baštinom 1988. godine.

 • Dio ljupkog Starsbourgova povijesnog centra Quartier des Tanneurs naziva se još i Mala Francuska. Ova četvrt oduševljava turiste labirintima kanala i starim uličicama sa savršeno očuvanim drvenim kućicama.

  Prošlih godina, prethodnici Hunspacha bili su Eguisheim i Kaysersberg, također proglašeni omiljenim mjestima Francuza. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,