Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pomoću detektora metala otkrio 2000 godina staru bronzanu figuru, ono što drži u ruci nasmijalo je javnost

Preuzmite sliku

Detektora metala čekalo je iznenađenje nakon što je naletio na bronzani keltski artefakt gole figure s penisom na šarkama u desnoj ruci.

Paul Shepheard, (69), bio je na skupu detektora u Haconbyju u Lincolnshireu 2022. kada je otkrio otkriće na jednom zemljištu, piše Tuzlanski.ba.

Penzionisani konsultant za obradu iz marta, Cambridgeshire, rekao je da je njegova supruga Joanne  pronašla srednjovjekovni peni kada je dobio signal na svom novom detektoru metala XP Deus II.

Rekao je da je kopao manje od pola metra u zemlju i isprva je mislio da je pronašao veliki čelični rascjep koji se obično koristi za držanje točkova na poljoprivrednim kolima.

Ali kad je bolje pogledao, vidio je obris lica i shvatio da je značajniji.

 • Artefakt je bronzana gola figura s velikim penisom koji drži u desnoj ruci koja je zglobna za kretanje.

  Sićušni predmet, dug 5,5 cm i širok 0,4 inča 1,2 cm, bit će prodan na aukciji u Noonansu u Mayfairu u Londonu, gdje je procijenjen prije aukcije od 800 do 1200 funti.

  Nigel Mills, konsultant (kovanice i artefakti) u Noonansu , rekao je: ‘Datira iz keltskog razdoblja od 1. stoljeća nove ere, ovo je prikaz boga plodnosti, vjerovatno temeljen na rimskom bogu Merkuru dok drži torbicu u svom lijeva ruka.

  ‘Ova muška figura sa svojim ogromnim penisom na šarkama imala bi simboličnu moć sreće i tjeranja zlih duhova i možda je služila kao mehanizam za zaključavanje, kao kopča za držanje remena i korica za mač.

  ‘Ne postoji ništa slično tome, nadam se da će privući mnogo pažnje.’

  Phalli su se naširoko koristili širom Rimskog Carstva kao način zaštite od loše sreće.

 • Shepheard, koji je strastveni detektor metala već 25 godina, rekao je: ‘Ono što volim kod detektiranja metala je to apsolutno iznenađenje onim što pronađete, a ovo je sigurno došlo iz vedra neba!

 • ‘Isprva smo mislili da je rimski jer je vojska nosila privjeske, ali oni nisu imali pokretne dijelove, da tako kažem, ali ovo su osmislili Kelti koji su dodali zglobni element što ga čini vrlo umjetničkim što je možda njihove osjećaje učinilo još očitijima .

  ‘Nadamo se da ćemo prihod od prodaje iskoristiti za plaćanje odmora mojoj ženi i njezinoj majci.’

 • Predmet će biti ponuđen na prodaju u sklopu dvodnevne prodaje antičkih novčića i antikviteta u Noonansu u srijedu i četvrtak, 8. i 9. marta.

  Vijest dolazi nedugo nakon što su istraživači otkrili čudan drveni artefakt u rimskoj utvrdi Vindolanda za koji vjeruju da je korišten tokom seksa.

  Predmet je pronađen uz desetke cipela i modnih dodataka, što je značilo da se isprva mislilo da je to alat za krpanje.

  Međutim, nova analiza sugerira da je predmet u prirodnoj veličini – dugačak 6,3 inča (oko 16 cm) – zapravo korišten kao seksualni alat. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje