Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poljski zoo će stres kod slonova liječiti medicinskom marihuanom

Preuzmite sliku

Varšavski zoološki vrt najavio je da će slonovima, u sklopu pilot projekta početi davati medicinsku marihuanu, testirajući na koji način ona djeluje na stres i anksioznost koju osjećaju i ove velike životinje.

Medicinska marihuana se u nekim dijelovima svijeta već koristi u liječenju pasa i konja, ali ovo je prvi put da će se pokušati primijeniti i u eksperimentu na slonovima, kazali su poljski veterinari. Dr Agnieszka Czujkowska, veterinarka koja vodi projekt vjeruje da je “ovo vjerovatno prva inicijativa ovakve vrste koja se primjenjuje na slonovima”.

Istaknula je da će ona i kolege pokušati pronaći novu prirodnu alternativu za već postojeće metode suzbijanja stresa među slonovima. Na zamisao o liječenju tri slona medicinskom marihuanom veterinari su došli pošto se krdo u zoološkome vrtu u martu moralo suočiti s uginućem alfa ženke Erne. Slonica Fredzia je nakon Ernine smrti pokazivala vrlo jake znake stresa, istodobno se trudeći uspostaviti novu vrstu veze s drugom slonicom Bubom.

  • Czujkowska je kazala da nerijetko prođu mjeseci, pa čak i godine prije nego što slonovi uspiju preboljeti smrt starijeg člana krda i ponovno uspostaviti harmoniju, zbog čega je Fredzia bila idealan kandidat za istraživanje. Prva faza pokusa već je završena, a uključivala je prikupljanje izmeta, sline i krvi svih slonova kako bi se provjerile razine kortizola, hormona koji tijelo proizvodi kad je pod stresom.

    “Planiramo joj davati ulje kanabisa te pritom stalno provjeravati razinu kortizola. Tada ćemo pouzdano znati funkcioniše li ovaj postupak”, rekla je dr. Czujkowska. Medicinska marihuana slonici će se davati izravno u gubicu ili pomiješana s hranom, a zdravlje ostalih slonova redovito će se provjeravati putem krvnih testova.

    Početne doze po količini će biti poput onih koje se daju konjima, što znači desetak kapljica ulja kanabisa podijeljenih u dvije do tri doze dnevno. Premda je derivat kanabisa, ovo ulje ne sadrži psihoaktivnu supstanciju THC. Lov i ubijanje slonova zbog njihovih kljova desetkovali su broj ovih velikih životinja u svijetu. U Africi se njihov broj s nekoliko miliona na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće smanjio na današnjih oko 400.000. (Hina)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje