Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poklon države za novopečene roditelje: Finska kutija za bebe smanjuje smrtnost novorođenčadi

Preuzmite sliku

Finska je zaista primjer ‘harmoničnog kapitalizma’ te je država za poželjeti, posebno za mlade ljude koji planiraju porodicu, piše Bussines Insider.

Naime, finska ustanova za socijalno osiguranje Kela novim roditeljima već 75 godina šalje ‘početničku kutiju’. Komplet sadrži 60 neophodnih predmeta – odjeću, deke, igračke, knjige, posteljinu, asortiman predmeta za ličnu njegu, a vjerovatno i upute za ‘kako doći do Narnije’ – toliko misle o svemu, prenosi Tuzlanski.ba.

Sve je dizajnirano s vrlo slatkim IKEA otiscima, a sama kutija dizajnirana je za sigurnu upotrebu kao podstavljeni krevetić.

Bebe u tim kutijama i spavaju

Finska je inače jedna od zemalja s najmanjom stopom smrtnosti beba. Statistički je taj omjer 3,4 na 1000 rođenih beba, a što je gotovo duplo manje nego naprimjer u Americi. A bebe mogu spavati u tim kutijama.

Koliko je taj model prepoznat kao zdrav, ekološki i uopće moralno prihvatljiv, posljednjih godina dokazuju sve brojniji “imitatori” – od vlada pojedinih zemalja (posebno Norveška), dobrotvornih organizacija, čak i proizvođača koji su pokrenuli biznis s proizvodnjom i prodajom različitih paketa i kutija s proizvodima za bebe.

U finskoj kutiji je čak i skafander za bebu, a ako roditelji nisu zadovoljni sadržajem kutije ili te stvari već imaju, naprimjer od starijeg djeteta, oni se mogu odlučiti za voucher od 170 eura.

  • Porodični raj

    Finska je također svrstana u najstabilnije zemlje na svijetu – kao i najslobodnija i najsigurnija. Svjetski ekonomski forum kaže da Finska ima najmanje organiziranog kriminala na svijetu, njihov pravosudni sistem je najneovisniji, banke su najsnažnije, a zaštita prava vlasništva najbolja. U 2016.  indeks održivog društva utvrdio je da je Finska najbolja zemlja na svijetu u multinacionalnoj usporedbi ljudskog blagostanja. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,