Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte prvi plutajući grad: 12.000 stanovnika moći će živjeti na otocima

Preuzmite sliku

Planovi za prvi plutajući grad na svijetu objavljeni su u nastojanjima da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama i stvori održiviji život.

Južna Koreja će biti domaćin pionirskog projekta koji razvija Oceanix u užurbanom gradu Busanu, u kojem živi 3,4 miliona ljudi. Prototip plutajuće metropole prikazuje tri plutajuće platforme koje pokrivaju ukupno 15,5 hektara. Oko 12.000 stanovnika moći će živjeti na otocima koji bi daljim razvojem mogli postati dom za više od 100.000, piše Mirror.

Plutajuće platforme su međusobno povezane mostovima preko mora. Svaki komad je dizajniran za specifičnu upotrebu kao što je životni prostor, smještaj ili istraživački objekti, prenosi Tuzlanski.ba.

Busan je kritična luka u Južnoj Koreji i nalazi se na jugoistočnoj obali koja graniči s Japanskim morem. Plutajući grad je dizajniran da ponudi održivu alternativu ključnom gradskom brodskom čvorištu. Solarni paneli će se koristiti za proizvodnju električne energije, a sva upotrijebljena voda će se tretirati i reciklirati, čineći razvoj potpuno održivim. Ovakvi projekti mogu biti jedan od načina ublažavanja efekata porasta nivoa mora uzrokovanog klimatskim promjenama.

 • Kreatori politike Ujedinjenih naroda, koji rade na projektu, učestvovali su u velikom otkriću u utorak. U svom najnovijem izvještaju o projektu, istakli su kako porast nivoa mora predstavlja “egzistencijalnu prijetnju” za neka mala ostrva i obale. To također ugrožava struju duž obale i transportne rute u nekim područjima, dodaju istraživači.

  Prosječni globalni nivo mora porastao je između osam i devet inča u posljednjih 140 godina, prema Climate.Gov. Trećina toga se dogodila u posljednjih 25 godina, što ukazuje da se situacija posljednjih godina ubrzala. Očekuje se da će se ovo povećati na između 10 i 12 inča u Sjedinjenim Državama do 2050. godine, prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu

  UN su prije tri godine počele istraživati ​​mogućnost plutajućih gradova kao načina prilagođavanja klimatskim promjenama. Govoreći tada, zamjenica generalnog sekretara UN-a Amina Mohammed je rekla:

  Živimo u vremenu kada ne možemo nastaviti graditi gradove na način na koji su izgrađeni New York ili Najrobi. Ujedinjene nacije, kompanija za razvoj plutajućeg grada Oceanix i južnokorejski grad Busan u utorak su predstavili prototip plutajuće, održive verzije ključnog brodskog čvorišta. Dizajniran je da bude potpuno održiv. Moramo graditi gradove znajući da će biti na prvoj liniji rizika povezanih s klimom, od porasta nivoa mora do oluja. “Plutajući gradovi mogu biti dio našeg novog arsenala alata.” (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,