Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pogledajte nevjerovatne ideje koje vaš vrt mogu pretvoriti u predivnu oazu za odmor

Uređenje vrta odnosno dvorišta nije baš lagan posao. Od odabira pravog cvijeća i dekoracije pa do izbora vrtne garniture, sjenice ili ljuljačke – izazova je puno, stoga vam donosimo nekoliko dobrih ideja za inspiraciju

Proljeće je stiglo, dani su sve duži i lijepog je vremena sve više, a mnogi od nas razmišljaju o dvorištu koje pod hitno treba urediti. Kako bi vaše dvorište odnosno vrt procvjetali (u svakom smislu te riječi), ne treba vam puno novaca. Uz nekoliko savjeta i mala ulaganja, svaki vrt može izgledati efektno. Sve što vam za to treba jest vrtni alat, malo mašte i puno volje!

Napravite vrtnu stazu

Mnogi nemaju vrtni puteljak, iako on daje poseban čar ambijentu, a usto čuva vaše cipele od blata. Možete ga napraviti od dasaka, pločica, kamena ili cigli, a još je jednostavnija mogućnost posuti put krupnijim pijeskom i podići ivice ciglama ili kamenjem. Neće koštati puno, a napravit će ogromnu razliku u dvorištu. Uz stazu možete posaditi cvijeće ili ukrasno grmlje te dodati vrtnu rasvjetu koja će cijeloj priči dati poseban šarm. Usto, cijeli “projekat” napraviti ćete za samo jedan vikend!

S kamenjarom ne možete pogriješiti

Kamenjar je odlična ideja za mala i velika dvorišta jer može izgledati kako god želite. Sve ovisi o vašim željama, mašti i prostoru kojim raspolažete. Od klasičnih okruglih ili ovalnih, onih koji se protežu uz ivicu ograde ili kuće do kamenjara koji su postavljeni vertikalno u obliku stepenica – ideja je bezbroj. Ovisno o tome kakvo je dvorište, odlučite kakav bi kamenjar najbolje odgovarao ambijentu. Veći kamen bolje će odgovarati prostranom dvorištu, dok će u skučenijem do izražaja više doći manji. Međutim, samo zato što se naziva kamenjar, ne znači da mora isključivo biti od kamena. Cigle ili drveni panjevi također mogu poslužiti za ivicu kamenjara. Pri izboru cvijeća i grmlja kombinujte različite vrste i boje, a pritom imajte na umu da će u kamenjaru najbolje uspijevati nezahtjevno cvijeće koje i inače uspijeva u vašem dvorištu.

Poigrajte se drvenim paletama

Oduvijek ste htjeli vrtnu ljuljačku, ali nekako niste bili voljni izdvojiti previše novaca za nju? Zašto ju ne biste sami napravili od drvenih paleta? Čak i ako niste najsnalažljiviji s alatom, uvijek možete zamoliti nekog člana porodice, prijatelja ili komšija da vam u tome pomogne. Ako imate poveće drvo u dvorištu na koje biste ju mogli objesiti, već pola posla imate obavljeno. Spojite dvije veće palete, jednu paletu prepolovite i napravite naslon, provucite uže ili lance na svakom kraju te objesite na čvrstu granu. Kupite vrtne jastuke namijenjene upravo takvoj vrsti namještaja i to je to, ljuljačka je gotova! Na isti način možete napraviti vrtnu klupu ili stalak za cvijeće – ideja je bezbroj. Palete možete ostaviti u prirodnoj boji i samo ih prelakirati lakom za drvo, a možete ih i obojiti u boju po želji. Imate li popločeno ili betonirano dvorište bez puno zelenila, dodajte nekoliko većih tegla s ukrasnim grmljem ili drvećem kako biste oživjeli dvorište i stvorili pravu zelenu oazu.

Rasvjeta daje poseban ugođaj

Zadovoljni ste svojim vrtom ili dvorištem onakvima kakvi jesu i ne mislite mijenjati baš ništa, no nedostaje vam ono “nešto”? To “nešto” je rasvjeta koja može potpuno promijeniti estetiku dvorišta kada padne noć. Ovisno o rasporedu biljaka, drveća i namještaja, ali i veličini dvorišta, možete birati između visećih vrtnih lampi, zidne rasvjete ili LED stupića/baklji koji se “pikaju” u tlo. Baklje ili stupići odlično pristaju uz vrtnu stazu, a imate li mogućnost postaviti na zid ili ogradu ukrasne LED lampice, dobit ćete pravi romantični i opušteni ugođaj zbog kojeg ćete svaku večer htjeti provoditi u dvorištu.

Budite kreativni

Spomenuti prijedlozi samo su djelić onoga što možete učiniti sa svojim vrtom ili dvorištem. Malo je potrebno kako biste ga obnovili, oživjeli i stvorili pravu malu oazu za uživanje s porodicom, prijateljima ili jednostavno u vlastitu društvu uz kakvu dobru knjigu. Uz mali budžet puno se toga može napraviti, naročito ako se poigrate dekoracijom, cvijećem i osvjetljenjem. Ukrasni jastuci oživjet će svaku vrtnu garnituru, a imate li stare tačke možete u njih zasaditi cvijeće i napraviti rustikalni ukras u dvorištu. Uz najmanje promjene udahnut ćete život u svoj vrt i podignuti cjelokupan izgled okućnice, stoga, samo budite kreativni!

(24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,