Četvrtak, 24. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pogledajte kako nastaje slatkiš koji su davno jeli samo bogati

Smjesu za ovu deliciju rade od riže pomiješane sa ječmenim sladom i malo vode koja lagano fermentira nakon čega je kuhaju dok ne nastane ljepljiva masa. U to dodaju razne okuse…

Bong-Seok Kang i njegova porodica žive u Chungju u Južnoj Koreji okruženi mirisom yeotaslatkiša sličnog karameli koji su u tom području prije više od hiljadu godina jeli samo privilegovani pojedinci, prenosi 24sata.hr.

Ova porodica održava tradiciju koja se prenosila s generacije na generaciju. Ovu rastezljivu, ne previše slatku, slasticu pripremaju po autentičnom receptu starom oko 140 godina koji se u porodici brižno čuvao.

  • Smjesu rade od riže pomiješane sa ječmenim sladom i malo vode koja lagano fermentira nakon čega je kuhaju dok ne nastane ljepljiva masa. U to kasnije dodaju razne okuse – bundevu, orašaste plodove, sezam, đumbir… Jedan dio postupka izrade ove slastice zahtjeva rastezanje sve dok tekstura ne postane savršena za jelo. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,