Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgleda učionica budućnosti (VIDEO)

synergynet-2
Preuzmite sliku

Nakon provedene trogodišnje opširne studije, pokazalo se kako učenici uče matematiku brže i učinkovitije, radom u virtualnoj okolini.

synergynet-2Tehnologija i edukativni sustav nisu sinkronizirani, to je činjenica, jer tehnologija je uvijek daleko ispred. No britanska trogodišnja studija, koja je provedena nad 400 učenika pokazala je one najbolje prednosti učenja gradiva u školi uz pomoć vrhunskih tehnoloških rješenja, poput aktivnih virtualnih radnih stolova.

Studija je provedena nad učenicima u dobi između 8 i deset godina i pokazala je kako nova generacija radnih stolova, koji koriste multi-touch tehnologiju i na kojima može raditi više korisnika odjednom, unaprjeđuje učenje te da učenici koji su se njima koristili tri godine, kvalitetnije svladavaju školsko gradivo, nasuprot učenicima koji su na nastavi koristili klasične metode ploče, papira i olovke.

Ako se pitate kako, odgovor i nije toliko kompliciran. Naime, kako se radi o aktivnim radnim površinama namijenjenim više korisnika istovremeno, ključ je u suradnji učenika, kao i virtualnim alatima, pomoću kojih učitelji mogu na razini mikro organiziranja posvetiti pažnju svakom od učenika, dok istovremeno motre na čitav razred, prenosi popsci.com.

U učionici novog doba, učenici imaju mogućnost zajedno raditi na istoj radnoj površini te grupno pristupati rješavanju problema. Software koji sve to pokreće, zove se SynergyNet.

Dok svaki radni stol ima po dvoje ili troje učenika, učitelji imaju takozvani ‘master zaslon‘, pomoći kojeg su spojeni sa svim virtualnim radnim stolovima učenika i pomoću kojeg mogu nadgledati što tko radi i posvetiti mu posebnu pažnju, ako je potrebno, Isto tako, učitelj može vrlo lako tako uočiti ako se učenik ne drži rješavanja zadanog problema, već radi nešto treće, prenosi dnevnik.hr.

Rezultati provedene studije pokazali su porast ‘jedinstvenih matematičkih izražaja’ od 45 posto kod učenika koji su koristili SynergyNet, nasuprot 16 posto kod učenika koji su učili na klasičan način. U svakom slučaju, bit će potrebno još novca i proučavanja efekata ovakvog načina učenja, a dok dobiveni rezultati nisu konačan dokaz, definitivno su pokazali kako ta tehnologija ne šteti kvaliteti i razini učenja kod učenika.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: