Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgleda kuća koja je proglašena najboljom kućom 2015. godine (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na prvi pogled djeluje kao ratni bunker, ali je zapravo moderna trosobna kuća u Oxfordshireu koja je proglašena za najbolju kuću 2015. godine.

Ideja je bila napraviti moderni osvrt na klasičnu englesku seosku kuću, a njen minimalistički stil odlično se uklapa u prirodno okruženje. Ova prizemna kuća najbolje je idejno rešenje po mišljenju “arhitektonske Biblije”, časopisu “The architectural review”.

Ova asimetrična kuća izgrađena je prije dvije godine, a njen vlasnik je milioner Mike Spink koji u njoj živi sa suprugom Marijom. On je platio 2008. godine 6.7 miliona funti za prvobitnu kuću sa zemljištem, a potom ju je srušio i izgradio ovo remek-djelo.

Prethodno imanje sastojalo se iz četiri manje kuće uključujući štalu, teretanu, plastenik i zatvoreni bazen. Ipak, Spink je doveo arhitektu Davida Chipperfielda koji je dizajnirao ovu modernu kuću nazvanu “Faylands”.

Umjesto ušuškanih sobica sa kaminima i tipičnom kamenom fasadom, ova moderna kuća je jdnostavna, sa ravnim linijama, a na prvi pogled djeluje gotovo prazno.

Iako su neki zamjerali da djeluje više kao bunker nego kao kuća, sudije “The architectural design” smatraju je “radikalnim osvrtom na englesku seosku kuću”.

Kuća se utopila u okruženje, a ogromni prozori približili su tipične engleske poljane i šume enterijeru kuće. (blic.rs)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje