Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako će izgledati, najveći na svijetu, prelaz za divlje životinje preko saobraćajnice

Preuzmite sliku

Zahvaljujući ovom nadvožnjaku, kojoti, riseve, jeleni, gušteri, kao i planinski lavovi biće ponovo povezani s svojim okruženjem.

Zvaničnici iz sektora za javni prevoz Kalifornije kao i nadležne službe za zaštitu prirodne okoline, trenutno sprovode završnu fazu projekta za prelaz dug 60 metara, koji će kao takav biti najveći na svijetu.

Ovaj prelaz će se nalaziti na samo 56 kilometara od Los Angelesa, što će ga takođe učiniti i prvim na svijetu prelazom ove vrste koji se nalazi u najbližoj blizini u odnosu na jedan tako veliki grad.

Ovaj projekat, vrijedan 87 miliona dolara, odgovor je na znatne poteškoće koje je auto-put sa deset traka uzrokovao autohtonim divljim životinjama, uključujući kojote, riseve, jelene, određene vrste guštera, kao i planinske lavove.

Prema izveštajima Architect’s Newspaper, lokalnim planinskim lavovima prijeti opasnost od izumiranja u narednih 15 godina ukoliko im se ne omogući slobodno kretanje, a samim tim i pristup partnerima za parenje, piše Gradnja.rs.

 • Neki se teško prilagođavaju

  Prelaz će biti izveden saglasno ambijentu divljine na koji su životinje navikle, a biće opremljen i zvučnim barijerama, kako bi se ublažila buka koju stvaraju vozila, koja bi mogla uplašiti životinje.

  Obližnje ograde oko auto-puta usmjeravaće životinje ka prelazu i na ovaj način će biti prvenstveno izbjegnuto stradanje životinja, kao i troškovi medicinske pomoći i popravki koje su posljedica sudara vozila sa životinjama.

  Ipak, nekim životinjskim vrstama, poput kuguara i medvjeda, potrebne su godine da se upoznaju s novim prostornim strukturama, te je potrebno sprovesti istraživanje o njihovom ponašanju kako bi se životinje što efikasnije prilagodile novom sistemu.

  Nadvožnjak Liberty Canyon bi trebalo da bude završen do 2023. godine, a 80% potrebnog budžeta će biti obezbijeđeno od privatnih donacija iz kojih je do sada prikupljeno već 13,5 miliona dolara.

  Prelazi za divlje životinje preko saobraćajnica najčešće se mogu vidjeti u zapadnoj Evropi i Kanadi, a jedan od najuspješnijih i najpoznatijih primjera se nalazi u okviru kanadskog nacionalnog parka Banff u Alberti, gdje postoji 6 nadvožnjaka i čak 38 podvožnjaka zahvaljujući kojim se lokalne divlje životinje mogu neometano kretati. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje