Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poginuo minutu prije završetka rata: Krenuo je u juriš, Nijemci su ga izrešetali mašinkama

Preuzmite sliku

Tačno u 11:00 sati, jedanaestog dana jedanaestog mjeseca 1918. godine, duž cijelog Zapadnog bojišta se oglasila pištaljka dva puta dugim, neprekinutim tonom. To je značilo samo jedno – Ne pucaj!

Nakon više od četiri duge godine tog je trenutka prestala pucnjava, buka, tutnjava oružja. Prvi Svjetski rat, ili kako ga još zovu – Veliki rat, za kojeg su govorili da je rat koji će okončati sve ratove –  je završio.

Samo minutu ranije, u 10.59. poginuo je Amerikanac Henry Gunther. 

Odlučio se pošto poto do kraja rata proslaviti?

Ovaj bankovni knjigovođa iz Baltimorea ostat će tako u historiji upisan kao posljednja je žrtva Prvog svjetskog rata. 

S vojskom se u to vrijeme našao na vatrenoj liniji njemačkih strojnica u selu Chaumont-devant-Damvillers kod rijeke Meuse. Protivno zapovijedi bliskog prijatelja i narednika Ernesta  Powella, Gunther je krenuo na juriš bajunetom.

Čak su mu i njemački vojnici, svjesni da u roku minute primirje stupa na snagu, mahanjem pokušavali sugerisati da im se skloni iz dometa. Međutim on je nastavio prema protivničkoj vojsci te ispalio hitac ili dva. Kada se previše približio Nijemci su ga doslovno izrešetali mašinkama. Imao je 23 godine.

Kasnije su njegovi suborci kazali kako je bio posebno opsjednut gubitkom čina i degradacijom čina dva mjeseca prije smrti te je do posljednjeg trenutka želio biti dobar vojnik pred časnicima i suborcima te se  odlučio pošto-poto do kraja rata proslaviti.

  • A degradiran je nakon što su ratni cenzori presreli  njegovo pismo u kojem se žali na uslove u vojsci te savjetuje prijatelju da svim sredstvima izbjegne regrutaciju. Nakon toga je izgubio čin narednika.

    Njegovi ostaci ekshumirani su u Francuskoj 1923. te je prebačen u SAD gdje je pokopan na groblju u Baltimoreu. Vojska mu je posthumno vratila čin narednika te mu je odana počast ordenom za ”Ugledno služenje križu’‘. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje