Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Podigao teg u teretani i odmah se onesvijestio

Preuzmite sliku

Internetom se širi viralni snimak muškarca koji se onesvijestio nakon mrtvog dizanja pa je na društvenoj mreži TikTok doktor Karan Rajan odlučio objasniti šta se to tačno desilo.

U kratkom isječku vidi se muškarac koji podiže teg, a onda, svladan vrtoglavicom, pada na pod. Vrlo brzo sjedne i izgleda zbunjeno, prenosi Index.

“Kada dizač tegova zadrži dah i napne se kao da je na zahodu, zapravo radi Valsalvin manevar. To podiže pritisak u prsima i komprimira srce”, otkrio je dr. Rajan na TikToku.

Ovim potezom zapravo se stišću vene koje se nalaze u srcu pa je dotok krvi u srce manji. “Manji dotok krvi u srce uzrokuje pad krvnog pritiska i može dovesti do nesvjestice“, ističe doktor Rajan.

Video je na TikToku pregledan više od milion puta, a gledatelji su imali puno pitanja za doktora. “Dakle, moguće je onesvijestiti se na zahodu“, upitala je jedna osoba.

Dr. Rajan odmah je dao odgovor: “Da, to je jedan od faktora koji je doprinio smrti Elvisa Presleyja – teški zatvor i naprezanje povrh njegovog srčanog stanja.”

@dr.karanrLight weight! #schoolwithdrkaran #learnontiktok #factorcap #weightlifting

♬ Runaway by Kanye Piano – Henry Cantu

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,