Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Plaža postala učionica: Kombinuju boravak na svježem vazduhu sa novim metodama učenja

Preuzmite sliku

Nakon više od godinu dana nastave na daljinu i učionica u kojima se praktikuje fizička distanca, jedna španska regija dosjetila se kako da nastavu u okolnostima pandemije učini sigurnom ali i privlačnom za učenike. Riječ je o učionici na plaži.

Škola na plaži zaista zvuči kao priča iz snova, ali to je realnost u regiji Murcia, u kojoj se kombinuje boravak na svježem vazduhu sa novim metodama učenja.

Učenici škole Felix Rodriguez de la Fuente sjede za uredno raspoređenim zelenim stolovima ispred prenosive table na pješčanoj plaži Playa de los Nietos. Neki od njih su bosonogi i guraju stopala u pijesak dok sviraju ksilofon na času muzičkog.

“Sigurno je, a djeca se zabavljaju”, kaže učitelj engleskog jezika Juan Francisco Martinez.

“Ono što ovdje nauče ne zaboravljaju”, dodao je.

Ovakav način nastave je dio projekta “Svježi vazduh” koji ima cilj da osigura za djecu bolji kvalitet vazduha tokom pandemije Covid, što uključuje i učenje na otvorenom.

Učitelji počinju s pripremama plaže u 8 sati ujutro, kako bi osam razreda učestvovalo u 20-minutnim časovima a grupe se rotiraju kroz različite predmete.

Djeca koja učestvuju u ovom obliku nastave su između 3 i 12 godina starosti, a među učesnicima dosad nije zabilježen nijedan slučaj korona virusa.

“Volim da idem na plažu, jer sam tamo opušteniji i udobnije mi je”, kaže devetogodišnji Antonio Fernandez.

“Ovo je veoma dobro jer mogu biti s prijateljima, na plaži sam, volim biti tu. Ljeti uvijek dolazim na ovu plažu kako bih plivao i volim ovaj pijesak”, dodaje Luz, desetogodišnjak.

Ali ne radi se samo o tome. Djeca pored redovne nastave usput uče i o nekim drugim vještinama, kao što je ribarenje. Lokalni ribari su im pokazali mreže i kako se lovi riba. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,