Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plavi kanal o kojem bruje društvene mreže: Popularno mjesto na kojem kupanje nije dobra ideja

Preuzmite sliku

Slana pustinja Bonneville u sjeverozapadnom Utahu, u Sjedinjenim Američkim Državama hit je među turistima već veliki broj godina. Riječ je o zapanjujućem prostoru uz Veliko slano jezero – najveće prirodno slano jezero na zapadnoj hemisferi i jedno od najslanijih na svijetu.

Interes turista za posjet je još više narastao u zadnjih godinu dana otkako se na internetu pojavile fotografije plavog kanala. Neodoljiva boja vode u kanalu u kontrastu s bijelim okruženjem stvara oku ugodnu kompoziciju koju su mnogi odlučili fotografisati i objaviti na svojim društvenim mrežama.

  • Iako je istraživanje neobičnih i skrivenih mjesta omiljena aktivnost svjetskih putnika, ipak je važno poštivati pravila lokalnih stanovnika nekog prostora.

    Plavi kanal se djelomično nalazi na privatnom posjedu – posvuda su postavljeni natpisi o zabrani zadržavanja – i ne bi ga se smjelo posjećivati bez prethodnog odobrenja vlasnika. Uz to treba znati da kanal nije prirodna pojava, već umjetna tvorevina napravljena u industrijske svrhe.

  • Naime, lokalna kompanija Intrepid Potash koristi kanal kao odvodni jarak u procesu vađenja minerala. Iako voda nije otrovna, nije namijenjena za kupanje. Također, lokalne vlasti upozoravaju da bi neki dijelovi plavog kanala mogli biti nestabilni te se urušiti.

    Zadržavanje ovdje nije dobra ideja, čak ni pod cijenu snimanja savršene fotografije za Instagram. Lokalni policajci počeli su pisati novčane kazne kako bi spriječili znatiželjnike da dođu do plavog kanala. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje