Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Platio 110.000 dolara da ubije ugroženu vrstu koze

Preuzmite sliku

Prošle nedjelje u pakistanskim novinama objavljena je fotografija koja je izazvala veliko interesovanje javnosti.

Na fotografiji je, pišu, bila veličanstvena planinska koza, s velikim simetričnim spiralnim rogovima. Ležala je na stijeni, okružena sniježnim planinama. Iza nje je čučao muškarac koji se smijao.

Radi se o kozi ugrožene vrste markhor (Capra falconeri), kojoj je prirodno stanište u zapadnoj i centralnoj Aziji.

– Trebalo je nekoliko sekundi da shvatite kako je životinja, divlja koza karakteristična za to područje, mrtva – piše ‘The Washington Post’.

Pakistanske novine su navele kako je američki lovac koji je stajao iza životinje platio 110.000 američkih dolara kako bi životinju ubio na turističkoj ekspediciji na sjeveru Pakistana.

– Bio je to lagan hitac izbliza. Drago mi je da sam uzeo ovaj trofej – rekao je lovac, koji se zove Bryan Kinsel Harlen.

Pakistanski vodiči su rekli da je muškarac iz Teksasa. Cijela priča odmah je izazvala izraze žaljenja i bijesa na društvenim mrežama u Pakistanu. Neki su se pitali i zašto zakonski nije zabranjen lov na tu vrstu, koja je ujedno i životinja koja je zaštitni znak Pakistana. Drugi su ipak sugerisali kako bi strani turisti trebalo da mogu da fotografišu egzotične životinje, ali ne i da ih ubijaju. Ali iza ovakvog lova i ubijanja ovih koza stoji drugi, benigniji razlog.

Zbog tog razloga su, piše ‘The Washington Post’, trojica Amerikanaca u Pakistanu samo prošlog mjeseca ubili tri ovakve koze. Ali prema pakistanskim službenicima i grupama za zaštitu životinja, ta praksa im pomaže da se sačuvaju i spase rijetke i ugrožene životinje od izumiranja. Decenijama se populacija koza markhor, koje potiču iz himalajskih predjela Pakistana, Indije i Afganistana, smanjivala i to zbog lova. Lovili su ih zbog mesa, a nestajale su i zbog sječe šuma, vojnih aktivnosti ali i nekontrolisanog lova od strane domaćeg stanovništva.

Domaće stanovništvo lovilo ih je zbog njihovih rogova. Do 2011. godine ostalo ih je samo oko 2.500. Prije nekoliko godina, regionalni zvaničnici i službenici za zaštitu životinja počeli su s akcijama zaštite te vrste. Indija je otvorila pet utočišta za markhore u planinskim regijama. Pakistan je zabranio sav lov na lokalnom nivou, ali je ipak dozvolio malom broju stranih lovaca da ubije 12 mužjaka markhora po sezoni.

Mogu ih loviti u područjima određenima za očuvanje te vrste. Zbog toga se stanje popravilo pa je do 2015. markhor koza od ugrožene vrste postala vrsta kojoj prijeti ugroženost. Prema sajtu za očuvanje vrste Green Global Travel, povratak ove vrste koza je jedna od najvećih, ali malo poznatih priča o očuvanju neke vrste.

Lovac Harlan, čini se, smatra kako on učestvuje u očuvanju vrsta. U jednom videu koji je snimljen u njegovoj posjeti Pakistanu, on se penje na stijenu i puca na mušku kozu markhor koja je sjedjela do mlade koze.

Na drugom snimku nosi plašt i odoru i govori kako je dočekan otvorenih ruku i poziva i druge Amerikance da dođu u Pakistan.

– Ovo je savršen primjer kada se lovci širom svijeta i lokalni seljaci udruže za viši cilj, u igri očuvanje vrsta – rekao je, prenosi ‘The Washington Post’.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje