Ponedjeljak, 30. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pištolji, droga i bande: 7 stvari koje niste znali o favelama (FOTO)

Otprilike 6 posto od ukupne brazilske populacije žive u favelama. Samo u Rio de Janieru postoji hiljadu favela, a u Sao Paulu oko 1600.

1. Brazilske favele ime su dobile prema istoimenom trnovitoj i izdržljivoj biljci iz porodice Cnidoscolus quercifolius. Ova biljka raste u brdima gdje su se vojnici tražili utočište tokom brazilskog građanskog rata.

2. Prva favela – Providencia – nastala je krajem 19. stoljeća u Rio de Janeiru, a izgradili su je vojnici koji su postali beskućnici nakon rata Canudosa.

 • 3. Tipična favela je sirotinjska četvrt smještena na rubu grada i urbanih središta. Prepuna je ilegalno izgrađenih kuća na malom području s manjkom struje i lošom vodovodnim instalacijama. Stvari se kreću nabolje. Novije kuće u pojedinim favelama imaju čak telefone i internetsku vezu.

  4. Prosječna životna dob u favelama je 48 godina, što je 20 godina manje od državnog prosjeka. Za ovu činjenicu optužuju se neregulirani higijenski uslovi, manjak sanitarnih čvorova, zagađenost okoliša, ali i velika stopa kriminaliteta.

 • 5. Preprodaje droge je jedan od najvećih problema, a u ovom kriminalnom poslu uglavnom su zaposleni dječaci tinejdžerske dobi. Pucnjava na ulicama česta je pojava, ne samo među bandama u faveli, već i između kriminalaca i policije.

  6. Otprilike 6 posto od ukupne brazilske populacije žive u favelama. Samo u Rio de Janieru postoji hiljadu favela, a u Sao Paulu oko 1600.

  7. Rochina je ime najveće favele koje se nalazi na jugu Rio de Janeira, a dom je za otprilike 70.000 stanovnika odnosno faveladosa. Također, popularna je turistička destinacija kroz koju agencije vode zainteresirane turiste kako bi im pokazali pravo lice ove južnoameričke države. (punkufer.hr)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,