Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Petomjesečnoj bebi iz bubrega izvađeno 56 kamenčića

Preuzmite sliku

Ljekari Kliničkog centra Univerziteta 19. Maj u Samsunu (OMU) operisali su petomjesečnu bebu i iz njenih bubrega izvadili ukupno 56 kamenaca različitih dimenzija, javlja Anadolu Agency (AA).

Rijetko viđeni slučaj u medicinskoj praksi se dogodio sa petomjesečnim dječačićem Tolgahanom iz Ordua, koji je iz bolnice u tom gradu prebačen na detaljnije pretrage na OMU, gdje je ljekar specijalista urologije Berkan Resorlu ultrazvučnim pregledom otkrio kamenac u oba bubrega.

Operativnim zahvatom je iz dva bubrega izvađeno 56 kamenčića, a dječak se brzo oporavio i pušten je iz bolnice.

  • Samsun, Turska – 21. februar 2017: Ljekari Klinièkog centra Univerziteta 19. Maj u Samsunu (OMU) operirali su petomjeseènu bebu i iz njenih bubrega izvadili ukupno 56 kamenaca razlièitih dimenzija. ( OMÜ – Anadolu Agency )

    “Beba je hospitalizirana zbog problema prestanka rada bubrega do čega je došlo zbog kamenaca koji su formirani kao posljedica niza genetskih poremećaja koje smo otkrili kog bebe. Iz lijevog bubrega smo odstranili 36, a iz desnog 20 kamenčića i tako riješili bebin problem“, kazao je Resorlu.

    Ističući kako je to rijedak slučaj da u tako ranoj dobi kod djece dolazi do formiranja kamenca u bubrezima, Resorlu je kazao da se to ipak događa, a najčešće zbog genetski naslijeđenih problema metabolizma ili anatomije. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,