Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet drevnih podvodnih gradova koji će vas fascinirati

Preuzmite sliku

Iako kažu da je okean ispitan tek 5% od njegove ukupne veličine, brojni arheolozi već su naišli na nevjerovatne podvodne gradove koji su zadivljujući i misteriozni zajedno sa njihovom pričom, a mi vam otkrivamo pet odabranih koji će vas fascinirati.

Naša trenutna civilizacija nije prva, niti jedina. Prije nas ljudi su gradili gradove i sela koji su se sa godinama uništili usljed različitih faktora ili nestali. Neke od ovih gradova naša mora i okeani su progutali u svom srcu i svi ti gradovi su spavali, sve do skoro. Zahvaljujući brojnim arheolozima i biolozima sada su otkriveni mnogi podvodni gradovi, drevne građevine, spomenici i mjesta koja su i dalje fascinantna, a iza sebe kriju nevjerovatne priče. Stoga zaronimo i posjetimo pet drevnih podvodnih gradova čije će vas priče fascinirati te ćete poželjeti da ih posjetite, prenosi KućaStil.

1. Dwarka, Indija

Savremeni grad Dwarka smješten na sjeverozapadu Indije, veoma privlačan jer je ovo mjesto jedna od četiri sveta mesto za hodočašće hinduističke religije. Ali na samo 20 kilometara nadomak ovog grada u zalivu Kambat, između 1983. i 1990. godine pronađeni su ostaci istoimenog antičkog grada, na dubini od 36 metara ispod površine mora. Pretpostavlja se da je grad potopljen prije oko 9.500 godina.

Postoje brojne spekulacije kako je sam grad nastao i gdje je nestala civilizacija koja ga je napravila, međutim kako legenda kaže i prema drevnim tekstovima, Dwarka se smatra prvom prijestolnicom Gudžarata. Kažu da je grad sagradio Bog Krišna nakon što je ubio svog strica.

 • A šta kaže ep Mahabharata?

  U epu Mahabharata, Dwarka je opisan kao utopijski grad raskošne arhitekture. Legenda kaže da je Krišna prizvao božanske moći da izgradi veličanstveni grad, koji se uzdizao iz mora, zajedno sa masivnim kamenim zidom koji ga štiti. Nakon Krishnine smrti, legendarno kraljevstvo je potonulo u more, usljed velike poplave i njegova slava se pretvorila u mit.

  Po epu Mahabharata, ovaj grad je imao 900.000 kraljevskih palata izgrađeni od kristala i srebra. Trebalo je da bude izgrađen na šest blokova, dva na desnoj obali i četiri na lijevoj. Šta god da je do sada pronađeno, u velikoj mjeri definitivno odgovara opisu.

  2. Heracleion (Tonis), Egipat

  Ovo je potopljeni misteriozni grad na koji se ljubitelji svjetske istorije uvijek osvrću i vraćaju. Ranije su hroničari izjavili da su Heracleion i Thonis dva različita grada pronađena na Mediteranu, ali francuski arheolog Frank Godio je 1999. otkrio da je u pitanju jedan te isti grad. Heraklion je lučki grad Egipta, a Tonis je egipatsko ime, dok je Heraklion grčko ime. Bio je to trgovački grad nastao oko 8. vijeka prije nove ere i Helena od Troje i Pariz su ga posjetile prije Trojanskog rata.

  Usljed stalnog napada zemljotresa i cunamija, grad je polako uranjao u more kako se nivo mora povećavao. Međutim, Frank Godio je 1999. godine sa grupom ronilaca koji su radili pored egipatske obale pronašao veliki fragment stijene ispod morskog dna i iznio ga na kopno. Bilo je to parče statue boga Hapija, obložen solju, ali netaknut. Nastavili su potragu i na kraju iskopali još šest. Oko ovih dijelova ležalo je drugo blago: ruševine hramova, krhotine grnčarije, nakit, novčići, biste i još mnogo toga. Neke iskopine ovog grada se sada nalaze i u britanskom muzeju, u Londonu.

  3. Piratski grad, Jamajka

  Lociran u luci Kingstone, Port Royal je bio jedan od najprometnijih gradova 17. vijeka. Kada su englezi 1655. godine oduzeli Jamajku špancima, Port Royal je brzo postao epicentar bezakone zabave. Kako je ova luka na jugoistočnoj obali ostrva rasla u broju stanovnika, njena reputacija postala je zaprljana prilivom pirata i njihovim načinom života.

  Kako bi se doprinijelo trendu ovog haosa, poznati gusar Henri Morgan izabran je za guvernera 1675, po kome je kasnije i nazvana jedna vrsta ruma. Grad je imao četiri tvrđave i 2.000 zgrada. Veći dio grada potonuo je ispod Kariba. Razlog se smatrao zemljotres koji je nastao 1692. godine, a iz današnjih ruševina može se vidjeti njegova velelepnost koju je posjedovao tokom svog vremena.

  4. Baiae, Italija

  Baiae je bilo antičko naselje na obali Napuljskog zaliva, poznato kao popularno odmaralište rimske aristokratije i društvene elite. Grad je bio ukrašen sa raskošnim vilama, spomenikom i ljekovitim izvorima. Ovo je bilo omiljeno mjesto za kraljeve i kraljice te ere, a bilo je poznato po svojim hedonističkim poduhvatima. Baiae je u 8. vijeku opustošena od strane arapa, a oko 1500. su napuštene zbog malarije. Zbog vulkanske aktivnosti, veliki dio antičkih Baja je danas pod vodom.

  Složeni crno-bijeli podovi od mozaika, rastresite statue i freske koje se miješaju sa morskim zvijezdama naselja Baiae može vidjeti svako. Vođene ture za ronioce pokrivaju osam podvodnih (i četiri kopnena) lokaliteta kao što su Villa Protiro i Portus Julius.

  5. Shi Cheng, Grad lavova, Kina

  Često nazivan “Atlantidom istoka”, ovaj velelepni grad bio je središte ekonomije i politike, a sada predstavlja podvodnu, istorijsku turističku atrakciju. Shi Cheng je sagrađen za vrijeme dinastije Han, a bio je ukrašen spomen-lukovima sa raznim skulpturama lavova i feniksa, bijelim hramovima, popločanim putevima i kućama izgrađenih prije oko 1300 godina.

  Međutim, 1959. godine kineska vlada je odlučila da im je potrebna nova hidroelektrana pa su kompletno poplavili ovaj grad. Grad Lavova se polako se punio vodom, sve dok nije potpuno potonuo pod jezero Kiandao. Za ovaj podvodni grad kineska vlada se ponovo zainteresovala 2001. godine kada je organizovala ekspediciju kako bi provjerili šta je ostalo od ovog grada. Istraživanje se dodatno nastavilo 2011. godine, kada je kineski National Geographic objavio nekoliko fotografija koje do tada nikada nisu bile viđene.

  Uprkos tome što je dugi niz godina pod vodom, Shi Cheng  je ostao dobro očuvan. Voda ga štiti od vjetra i sunca, a gotovo svaka građevina je poputno netaknuta. Danas ovaj grad mogu posjetiti iskusni ronioci u razdoblju od aprila do novembra, budući da se nalazi na dubini od 40 metara. Takođe, kineska vlada je napravila i podmornicu za turiste u koju može da stane 48 posjetilaca, a koja ide ne dalje od 23 metara ispod površine jezera. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,