Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Perite ruke! Ultraljubičastim svjetlom pokazao kako se virus širi među ljudima

Preuzmite sliku

Pod ultraljubičastim svjetlom bilo je vidljivo kako su se čestice boje proširile na sve prisutne, na pribor za jelo i stol, a čak su stigle i do nekih lica sudionika…

Belgijski virolog Marc Van Ranst na Twitteru je podijelio video japanskog eksperimenta koji prikazuje koliko se brzo virusi prenose između ljudi koji jedu za istim stolom ili naprimjer u restoranu.

Sudjelovalo je deset osoba, a jedan sudionik eksperimenta predstavljao je zaraženu osobu. Na ruke mu je nanesena flourescentna boja koja nije vidljiva na dnevnom ili umjetnom svjetlu.

Sudionici su potom otišli u prostoriju u kojoj su zajedno jeli. Nakon pola sata svjetla su se ugasila, a pod ultraljubičastim svjetlom bilo je vidljivo kako su se čestice boje proširile na sve prisutne, na pribor za jelo i stol, a čak su stigle i do nekih lica sudionika.

– Zašto se virolozi toliko brinu o pranju ruku? Pa, zbog ovoga – dodao je Van Ranst u svom tvitu dok su japanski naučnici naglasili kako se nadaju da će video osvijestiti ljude o rizicima te ih navesti na poduzimanje odgovarajućih mjera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,