Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Perete li kosu ujutro ili navečer: Evo koja navika je zdravija

Preuzmite sliku

Pranje kose čini se kao jednostavan zadatak, a većina to radi tokom večernje rutine jer tada imaju više vremena za sušenje i stiliziranje.

Iako mnogi misle kako nema veze peru li kosu ujutro ili navečer, stručnjaci tvrde da nije isto i otkrivaju koja je rutina zdravija. Ako perete kosu prije spavanja možda ste primijetili da se više masti i da je morate češće oprati. Stručnjaci kažu da je to samo prividno jer je tokom spavanja pritisnuta uz jastuk, pa se izravna odnosno izgubi volumen, a samim time djeluje masnije. Ipak, taj gubitak volumena dovoljan je razlog da je svaka dva dana ponovno perete što nikako nije zdravo.

  • Koliko god mislili da ste je posušili do kraja, ona će ostati malo vlažna, a mokre vlasi puno su više osjetljive od suhih i lakše se lome. Vrhovi se petljaju i pucaju, a ujutro se budite s lošom i neurednom frizurom, pa potrošite puno vremena na stiliziranje. Još jedan razlog da izbjegavate pranje kose navečer je stvaranje gljivica. One obožavaju mokra i topla mjesta, a dobitna kombinacija su vlažna kosa i mekani jastuk.

  • Ono što nikako ne biste smjeli raditi je zaspati s potpuno mokrom kosom – ujutro ćete se vrlo vjerovatno probuditi s glavoboljom, stvaraju se gljivice i plijesan, prhut. Zbog ovih nekoliko razloga stručnjaci preporučuju da kosu uvijek perete u jutarnjim satima, dobro jw osušite, napravite frizuru i krenete odrađivati obaveze, ali ako ipak mislite da nemate vremena za to, držite se ovih uputa tokom večernjeg pranja: dobro osušite kosu, koristite proizvode za volumen i spavajte na svilenoj jastučnici. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,