Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pećina u kojoj voda sve što dotakne pretvara u kamen

Preuzmite sliku

Ako vas put ikada nanese u Englesku, topla je preporuka da posjetite jednu od njihovih najstarijih turističkih atrakcija, koja će vas, vjerujemo, ostaviti potpuno bez teksta, prenosi Objektiv.rs.

Ukoliko ste ljubitelji strašnih priča, Knaresborough u sjevernom Yorkshireu, krije legendu od koje će vam se slediti krv u žilama.

Simpatičan engleski gradić je na prvi pogled mirno, porodično mjesto, okupano suncem i ušuškano na rijeci Nid, preko koje saobraćaju vozovi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WhatsHerName Podcast (@whatshernamepodcast) on

Obzirom da je tlo na kome se grad nalazi puno minerala, Knaresborough se smatra i banjom.

Jedan od ponosa grada je i razrušeni zamak po kome je grad i dobio ime, a koji je, kako se navodi na Wikipediji, otvoren za javnost i naplaćuje se ulaz. Unutrašnja strana zamka pretvorena je u prostor za razonodu, sa kuglanom i binom za različite nastupe tokom ljeta. Domaćini su brojnih događaja, poput FEVA festivala (Festival vizuelnih umjetnosti i zabave). Sam dvorac je u vlasništvu monarha kao dio posjeda vojvodstva Lankaster, ali njom upravlja Vijeće okruga Harogejt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Dan Spencer (@gunpowder_dan) on

Ali, ono što je turistima još zanimljivije je pećina Shipton, koja se nalazi na rubu grada, u kojoj se nalazi “padajući” bunar, gdje voda pretvara u kamen sve što dotakne. Naime, pećina je povezana sa legendarnom proročicom – majkom Shipton (oko 1488. – 1561.), rođenom kao Ursula Sautej i navodno suprugom Tobija Shiptona.

 • Prema legendi, majka Shipton rođena je u upravo u ovoj pećini tokom jedne snažne oluje. Njena majka imala je samo 15 godina kada ju je rodila, a iako su je mučili da prizna ko je otac, ona to nikad nije otkrila. Bez podrške porodice i prijatelja, nekoliko godina odgajala je Ursulu sama u pećini.

  Za Ursulu se tvrdilo da je izgledala čudno, poput vještice, i da su je zanimale knjige i natprirodne stvari, navode na sajtu mothershipton.co.uk. Većinu vremena je provodila u pećini u kojoj je rođena i obližnjoj šumi, gdje je sakupljala travke, te kasnije od njih pravila magične napitke.

  Živjela je čak 73 godine i bila je nadaleko poznata proročica, sve dok pred njene noge nije želio da dođe i kralj lično, te je poslao svog najbližeg kardinala da prvi čuje proročanstvo. Ipak, ono što mu je rekla majka Shipton, ni malo mu se nije dopalo, te je naložio da je kao vješticu, spale na lomači. Ipak, to se nije dogodilo, ali je uspio da izdejstvuje da je nikad ne pokopaju kako nalaže crkva, te se izgubilo gdje se njen grob zapravo nalazi.

  Od tog dana, navodno, voda koja teče kroz pećinu i bunar, pretvara u kamen sve što dodirne.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Kirsty Ryder (@paintedwitchdesigns) on

  Ova pećina turistička je atrakcija još od 1630. godine. Naučnici su utvrdili da voda sadrži neuobičajeno visok procenat minerala, pa stvara čvrstu mineralnu ljusku oko stvari sa kojima dođe u dodir, baš kao što stalaktiti nastaju u pećinama.

  Sam proces skamenjivanja traje između tri i pet mjeseci, a sve što ostavite pod kapljice vode, postaće kamen kada se vratite. Ljudi su ostavljali najrazličitije stvari, od plišanih medvjedića do bicikala i sve je postalo statua.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Mother Shipton's (@mothershiptonscave) on

  Na vama je u šta želite da vjerujete. Da li je vodu začarala majka Shipton ili je djelo prirode, prosudite sami.

  Jedno je sigurno, legenda još uvijek živi.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,