Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pavegen: Podloga koja energiju vašeg hoda pretvara u električnu energiju (VIDEO)

Preuzmite sliku

Izumitelju ovog poda koji proizvodi struju je do prototipa trebalo 15 sati, ali do investitora nekoliko godina

Kao što svi koji se bave joggingom znaju da trčanje i hodanje troši mnogo energije. Ali ona se nepovratno gubi. Da se to ne bi desilo kompanija Pavegen je smislila podloge koje vašu energiju hodanja pretvara u električnu energiju.

Pavegen prikuplja energiju vaših koraka, jer kada vam noga potone u podlogu oko 1 cm, akrivira se mali zamajac koji okretanjem vašu kinetičku energiju pretvara u električnu.

Ljepota ovih podova je da mogu da se postave bilo gdje – na aerodromima, tržnim centrima, i ostalim površinama na kojima ima mnogo pješaka. Čovjek koji je sve izmislio Laurence Kemball-Cook je do prvog prototipa došao za svega 15 sati.

Mnogo više mu je trebalo da nađe investitora jer su ga mnogi uključujući i vladu odbili. To je bilo prije sedam godina, a sada se pavegen nalazi i na Heathrow aerodromu, ali i u Nigeriji. Prvobitni je bio četvorougaoni, pa je “hvatao” energiju samo u centru panela, a sada je trougaoni i ima “generatore u svakom ćošku”.

Oni sa svakim korakom proizvedu pet vati, što nije mnogo. Pavegen je bio postavljen u finišu Pariskog maratona, gdje je proizveo 4,7 kilovata energije. Iako ima i efikasnijih “zelenih” izvora energije ovaj nije za odbacivanje. (newsweek.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje