Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pariz uskoro mijenja svoj izgled, preobrazba obuhvata i Eiffelov toranj

Preuzmite sliku

Posjetitelji Pariza dobit će priliku okupati se u Seini, kao i večerati u ambijentu napuštene stanice podzemne željeznice, a ovo predstavlja tek dio najavljenih projekata revitalizacije grada, povodom održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, čiji će Pariz biti domaćin.

Tokom sljedeće četiri godine, napušteni, neupotrebljivani ili jednostavno zapušteni prostori grada transformirat će se u hotele, muzeje, destinacije za izlaske, sport i uživanje u slobodnom vremenu. Kampanja pod nazivom Reinventing Paris, koja je započeta tokom 2014. godine, za vrijeme mandata ekološki nastrojene gradonačelnice Anne Hidalgo i njenog zamjenika Jean-Louisa Missika, neke od tada osmišljenih i do sada neostvarenih projekata ustupit će sadašnjim čelnicima grada na realizaciju, a za potrebe priprema grada za sljedeće veliko sportsko takmičenje.

Prijedloge su kreirali multidisciplinirani timovi arhitekata, pejzažista, sociologa, ekonomista, istraživača na području urbane agrikulture, a dobivali su prednost s obzirom na to da se projekt odnosio na oživljavanje prostora mješovite namjene i pretvaranje istih u poslovne prostore, hotele, rezidencije, centre za dnevnu njegu, sportske centre, bazene.

 • Plivanje u Sieni

  Jedan od najambicioznijih planova tokom mandata ekološki osviještene gradonačelnice Anne Hidalgo bio je da se rijeka Siena očisti do 2024. godine, a kako bi sudionici triatlona svoja plivačka natjecanja izvodili baš u njoj. Prema planu, zaključno s početkom ljetne olimpijade čitav riječni tok bi bio podvrgnut operaciji prečišćavanja vode, vrijednoj preko milijardu eura kako bi se smanjila prisutnost bakterije ešerihija koli, fekalnih tvari i ostalih zagađivača u vodi. Prednost ove operacije ogledala bi se i u tome što bi stanovništvo Pariza dobilo urbanu plažu za kupanje u samom središtu grada.

 • Ozelenjivanje Eiffelova tornja

  Pretvaranje okoline najpoznatijeg tornja na svijetu u nešto što bi trebalo postati „pluća Pariza“ projekt je kojim će se grad Pariz predstaviti tokom Olimpijskih igara 2024. godine. Lokalitet koji godišnje posjeti 30 miliona turista, od čega se njih 7 miliona i popne na Eiffelov toranj, trebao bi se transformirati u urbani park, prvenstveno namijenjen obiteljskim izletima, a potom i turističkim obilascima.

  U te svrhe, planirano je da most Jena, koji povezuje Trocadéro vrtove s Eiffelovim, umjesto da predstavlja prolaz preko Seine za automobile i skutere, postane potpuno pješački most prekriven zelenilom. U perspektivi, ovaj most bi trebao postati promenada za pješake koji bi gazili po travnatom tepihu raspoređenom duž nekoliko staza. Također, okolina užurbanog Trga Trocadéro trebalo bi se pretvoriti u zelenu površinu s amfiteatarskim sjedalima u okviru nje kako bi se omogućio optimalan pogled na Eiffelov toranj.

 • Metro stanica kao prostor za ručanje

  Nekadašnja stanica podzemne željeznice pod nazivom Croix-Rouge u 6. arondismanu, odavno izvan upotrebe i prepuštena propadanju, do 2022. godine postat će nova destinacija za izlaske. Takozvani Le Terminus, od platforme za metro stanicu trebalo bi postati novi gastronomski centar koji će sadržati restorane, kafiće, vinske i koktel barove.

  Najveći svjetski vrt na krovu

  Pretvaranjem krovnog prostora sajamske dvorane Porte de Versailles veličine dva nogometna igrališta u prostor za proizvodnju voća, povrća i najrazličitijih vrsta biljaka, Pariz bi trebalo postati prijestolnica s najvećim krovnim urbanim vrtom na svijetu. Očekuje se da ova “farma” proizvede 1000 komada voća i povrća dnevno, kao i da organizira radionice za sve one zainteresirane za urbano farmerstvo.

  Transformacija tornja Montparnasse

  Usamljeni neboder, vidljiv iz gotovo svakog dijela grada, Montparnasse toranj, jedan je od simbola Pariza koji stanovnici ovog grada mrze. Razlog je modernistička, strogo utilitarna estetika ove građevine koja odudara od romantične arhitekture grada.

 • Imajući ovo na umu, grupa arhitekata osmislila je preobražaj vanjskog izgleda tornja tako što bi mračna fasada upotrebom transparentnih materijala potpuno posvijetlila i samim tim promijenila i cijeli pejzaž tog dijela grada. Zgrada bi također na krovu imala vrt i plastenik kojim bi se podmirivale potrebe za hranom zaposlenih koji u njoj rade. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje