Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Palestinac slikanjem na kaktusu prikazuje patnju svog naroda (FOTO)

Preuzmite sliku

Slikar iz Palestine, Ahmed Muhamed Jasin, postao je poznat po tome što svoja umjetnička djela ne stvara na platnu, već na kaktusu.

Kako prenosi CNN, Ahmed, u bašti pored svoje kuće slika scene patnje svog naroda na kaktusima određene starosti.

 Prema njegovim riječima, na ovu ideju došao je prošle zime, kada je tražio originalan način da izrazi svoja osjećanja povodom problema koje ima Palestina.

 • palestinac-slikanje-na-kaktusu (1)
 • Jedna od njegovih mnogobrojnih slika prikazuje ženu koja vrišti dok u jednoj ruci drži ključ, koji predstavlja pravo na povratak palestinskog naroda, a u drugoj ruci voće koje liči na kaktus, što simbolizuje strpljenje koje je toj ženi bilo potrebno da prebrodi situaciju koja se dešava oko nje.

 • palestinac-slikanje-na-kaktusu (3)
 • Sljedeće dvije slike koje je predstavio za CNN, prikazuju djecu, za koju se smatra da označavaju budućnost.

  Na jednoj je beba u naručju koja predstavlja kontinuitet otpora na teške trenutke tokom života, a drugo djelo je beba koju doji kaktus.

 • palestinac-slikanje-na-kaktusu (2)
 • Vjeruje se da ova biljka, u Arabiji, “zemlji kaktusa”, označava strpljenje, što je glavni razlog zašto je Ahmed odabrao baš ovo “platno”.

  Inače, proces slikanja započinje pažljivim čišćenjem kaktusovih bodlja mokrom krpom, nježno da biljku ne povrijedi, a nakon toga stvaranje djela može da počne. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,