Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pakao na Zemlji: Danakilska pustinja je jedno od najokrutnijih mjesta na planeti

Preuzmite sliku

Danakilska pustinja u Africi predstavlja jedno od najsuvljih, najdubljih i najtoplijih mjesta na svijetu, koje mnogi zovi “paklom na Zemlji”.

Danakilska pustinja se prostire na sjeveroistoku Etiopije, jugu Eritreje i gotovo cijelom Džibutiju.

Smještena je u Afarskoj (Danakilskoj) depresiji, gdje se nalazi i jezero Asal, najniža tačka Afrike na –155 m ispod nivoa zemlje i predstavlja jedno od najekstremnijih mjesta na planeti.

  • Geološki gledano, ova pustinja je nastala kao presušeni rukavac Crvenog mora. Ova pustinja je poznata kao pakao na zemlji, jer se smatra najtoplijim mjestom budući da temperatura prelazi 60 stepeni Celzijusovih, prenosi nationalgeographic.rs.

    Klima u slanoj i suhoj pustinji je u najmanju ruku okrutna, ali iako je jedno od najnepovoljnijih mjesta na Zemlji za život, u Danakilskoj pustinji živi čak 130.000 stanovnika, uglavnom nomada stočara. U pitanju je narod Afari, koji se pored nomadskog stočarastva bavi kopanjem, vađenjem i prodajom soli, po kojoj je cijela pustinja i poznata.

  • Pored rudnika soli, Danakilska pustinja je poznata i po brojnim aktivnim vulkanima, među kojima su najpoznatiji Erta Ale i Dabahu.

    Uprkos nepovoljnoj klimi, u jednom od najaktivnih vulkanskih područja na svijetu možete vidjeti krda afričkog divljeg magarca, grevijeve zebre, oriksa i naravno kamila.

  • U pustinji Danakil možete uživati u nevjerovatnim pejzažima, koji nastaju kombinacijom soli i magme, a brojni predjeli podsjećaju i na Mjesečevu površinu, pa iznova privlače pažnju turista. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje