Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su veliki svjetski muzeji koje možete posjetiti iz udobnosti svog doma

Preuzmite sliku

Virtuelni muzeji, odnosno virtuelno razgledanje muzeja, odlično je rješenje za sve savjesne ljude koji su odlučili da ostanu u izolaciji za vrijeme pandemije. Iz udobnosti svog doma možete razgledati remek djela najvećih svjetskih umjetnika, bez straha od zaraze. Što je još jedan plus, nema čekanja u redu i plaćanja ulaza, prenosi KućaStil.

Ovo su virtualni muzeji koje možete posjetiti:

1. British Museum, London

 • Ovaj muzej se nalazi u srcu Londona i sada dopušta virtuelnim posjetiocima da obiđu “Great Court”, vide drevni Rosetta Stone i egipatske mumije. Možete naći na stotine artefakata na njihovim stranicama.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  2. Guggenheim Museum, New York

  U ovom muzeju možete vidjeti famozne spiralne stepenice bez da odete iz kuće. Iz udobnosti doma možete otkriti nevjerovatne radove iz impresionističkog, postimpresionističkog, modernog i savremenog doba.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  3. National Gallery of Art, London

 • Ovaj muzej, koji je definitivno jedan od najboljih u Ujedinjenom Kraljevstvu, nešto je što morate doživjeti. Ako do sada niste imali priliku, ovo je savršen trenutak da prošetate vijekovima i otkrijete umetnička djela među zidovima ovog muzeja.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  4. Musée d’Orsay, Pariz

  U ovom virtuelnom muzeju, možete prošetati po galeriji koja skladišti na desetine poznatih radova umjetnika koji su živeli između 1848. i 1914. Pogledajte radove Monea, Sezana i Gogena, između ostalih, naravno.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  5. Pergamon Museum, Berlin

 • Kao jedan od nemačkih najvećih muzeja, Pergamski muzej ima puno za ponuditi, čak i ako ne možete fizički biti tamo. Ovaj istorijski muzej je dom stotinama drevnih artefakata, uključujući Ištarine dveri, vrata tržnice u Miletu i Pergamski oltar.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  6. National Museum of Modern and Contemporary Art, Seul

  Ovo je jedan od najpopularnijih muzeja u Koreji, a sada se može pogledati i virtualno. Pređite kroz šest spratova savremene korejske i međunarodne umjetnosti iz udobnosti svog doma.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  7. Rijksmuseum, Amsterdam

 • Virtuelni muzeji na ovom popisu su odlični, ali jedan od najboljih je ovaj. Zašto? Zato jer ovde možete vidjeti radove divnih umjetnika poput Vermera i Rembranta. Iako, dobro, možda jesmo malo subjektivni.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  8. Van Gogh Museum, Amsterdam

  Zar nije lijepo što nam ovi virtualni muzeji mogu dopustiti da upoznamo tragičnu prošlost jednog od najvećih svjetskih umetnika, bez napuštanja doma? Ovde možete naći najveću kolekciju radova Vincenta van Gogha, koja uključuje 200 slika, 500 crteža i preko 750 pisama.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  9. The J. Paul Getty Museum, Los Angeles

  Evropski radovi od 8.st. pa sve do danas se mogu naći u ovom kalifornijskom muzeju. Prođite kroz turu i pregledajte taj ogromni popis slika, crteža, skulptura i fotografija.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  10. Uffizi Gallery, Firenca

 • Ova poznata italijanska galerija iz Firenze skladišti djela jedne od najpoznatijih italijanskih porodica – de’ Medici. Ovu zgradu je dizajnirao Đorđo Vasari 1560. samo za Cosima de’Medicija. Sada, možete pregledati te kutke virtualnom turom.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  11. National Museum of Anthropology, Mexico City

  Sagrađen je 1964. i od tada skladišti arheološke iskopine sa područja Mexica prije dolaska Španaca. Postoje 23 sobe s drevnim artefaktima, uključujući one iz Majanske civilizacije, koje možete pregledati.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  12. MASP, Sao Paolo

 • Muzej umjetnosti u Sao Paolu je neprofitni i najmoderniji muzej u Brazilu. Tome svjedoči i činjenica da je na popisu na kojem se nalaze virtuelni muzeji. Radovi se postavljaju tako da izgledaju kao da lebde u vazduhu. To je nešto što morate vidjeti.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  13. National Gallery of Art, Washington

  Ovaj poznati američki muzej dopušta virtuelnim posjetiteljima pregled dviju izložbi. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895, a druga je kolekcija radova holandskog umjetnika Johanesa Vermera.

  Za obilazak muzeja kliknite OVDJE.

  14. Narodni muzej, Beograd

  Listi značajnih muzeja koje možete posjetiti online priključio se i Narodni muzej u Beogradu. Dok je izložbeni prostor Narodnog muzeja zatvoren za posjetioce, predlažemo da se prdružite virtuelnoj turi i prođete kroz izložbu Ivan Meštrović (1883-1962).

  Izložbu pogledajte OVDJE.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,