Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najveće greške koje ljudi rade tokom kupovine namirnica, a troše vrijeme

Preuzmite sliku

Odlazak u kupovinu može biti pravi izazov, pogotovo ako niste navikli na to i skloni ste određenim navikama zbog kojih gubite vrijeme i novac.

Dobra vijest je da je potrebno samo malo promijeniti naše navike kako bismo napravili pravu kupnju, prevladali uobičajene prepreke s kojima se većina kupaca susreće i uštedjeli novac.

Isprobavate besplatne uzorke

Mnoge firme nude besplatne uzorke za promicanje nekih proizvoda i poboljšanje korisničkog iskustva. Povremeno, to potiče poriv da kupite proizvod koji vam zapravo ne treba i dovodi do impulsne kupovine, posebno ako ne planirate kupovinu unaprijed, piše BrightSide.

Prečesto idete u kupovinu

Trebali biste razmisliti o sedmičnim ili mjesečnim kupovinama, imajući na umu proizvode koje obično koristite ili jedete svaki dan. Odlazak u trgovinu jednom sedmično može dobro doći u slučaju hrane koja bi se uskoro mogla pokvariti. S druge strane, odlazak jednom mjesečno pomoći će vam da uštedite na benzinu i putnim troškovima.

Impulzivna kupovina

Moramo kupovati hranu, higijenske proizvode i lijekove za svakodnevni život. Međutim, kada nabavimo proizvod samo zbog toga da ga imamo i taj se proces ponavlja nekoliko puta, onda je riječ o impulzivnoj kupovini. To se obično događa kada, na primjer, idemo u kupovinu na prazan želudac. Kad smo gladni, još više žudimo za tim ukusnim slatkišima na kasi. Sjajan način da to izbjegnete je odlazak u supermarket nakon što ste jeli. Druga preporuka je da unaprijed isplaniramo kupovinu kako se ne bismo morali vraćati u trgovinu po taj “zaboravljeni artikl”, jer bismo na kraju mogli otići s više proizvoda nego što smo namjeravali kupiti.

Masovna kupovina

Kad god kupujemo pakiranu robu u velikim količinama, osjećamo se kao da štedimo mnogo novca. Međutim, ovi proizvodi mogu “prekriti” stvarnu cijenu i ponekad kupovina može završiti bacanjem hrane.

Izgled vara

Kada je riječ o voću i povrću, mnoge od nas zanese kako izgledaju. Vjerujemo da je “lijepo” jednako kvaliteti. Ipak, u slučaju ovih proizvoda, treba uzeti u obzir još mnogo toga – boja, miris, čvrstoća i veličina također su važni.

Idete u kupovinu na kraju radnog dana

Studija je pokazala da su impulzivne odluke posljedica umora povezanog s različitim aktivnostima koje radimo tpkom dana.  Kupovina namirnica ujutro može nam pomoći da skratimo vrijeme boravka u trgovini i izbjegnemo bilo kakva iskušenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,