Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najstariji jezici koji su i dalje u upotrebi

Preuzmite sliku

Ovo su jezici koji su u manje više nepromijenjenom obliku preživjeli duže od ostalih

Evolucija jezika ne razlikuje se mnogo od biološke evolucije – dešava se postpeno, iz generacije u generaciju, tako da ne može da se odredi tačno kada je jedan jezik postao nešto drugo. Zbog toga je gotovo nemoguće tačno reći koji je jezik najstariji – svi su u neku ruku novi i istovremeno stari koliko samo čovječanstvo.

Ipak, moguće je izdvojiti neke koji su u manje više nepromijenjenom obliku preživjeli duže i sačuvali to nešto što ih odvaja od ostalih.

1. Hebrejski

Hebrejski jezik predstavlja vrlo specifičan primjer u svijetu lingvistike. Ovaj jezik praktično je nestao oko 400. godine ostavši sačuvan jedino kao liturgiski jezik koji su Jevreji širom svijeta koristili pri religijskim obredima. Tek sa 19. i 20. vijekom, odnosno sa usponom cionizma, Hebrejski je oživio i postao zvanični jezik države Izrael. Premda je jezik proživio promjene od vremena Starog Zavjeta, Jevreji kojima je Hebrejski maternji mogu lako da razumiju jezik Biblije.

2. Tamilski

Tamilski jezik je klasični jezik i jedan od velikih dravidskih jezika. Njime uglavnom govore Tamili u Južnoj Indiji i na Šri Lanci, a manje jezičke zajednice postoje u mnogim drugim državama. To je jedan od najdrevnijih jezika u upotrebi danas, praktično neizmijenjen posljednjih 2500 godina.

Godine 1996. se računalo da njime širom svijeta govori preko 74 miliona ljudi, čineći ga 18. svjetskim jezikom po rasprostranjenosti. Tamilski jezik je jedan od klasičnih jezika, zato što ima neprekinutu književnu tradiciju od preko dva milenijuma.

3. Persijski

Farsi, odnosno Persijski jezik govori se u današnjem Iranu, Avganistanu i Tadžikistanu. Ovaj jezik je direktan nasljednik staropersijskog jezika kojim se govorilo u Persijskom carstvu. Moderni persijski, razvio se oko 800. godine i relativno malo se promijenio u posljednjih 1200 godina. Današnji Iranci lakše čitaju tekstove iz devetog vijeka, nego što recimo Englezi Šekspira.

4. Islandski

Usljed geografske izolovanosti, Islandski jezik se vrlo malo mijenjao od vremena kada su ga na ostrvo donijeli prvi nordijski doseljenici. Zbog toga, moderni Islanđani danas sa lakoćom čitaju sage napisane u ranom Srednjem vijeku.

5. Baksijski

Baskijski jezik predstavlja svojevrsnu jezičku misteriju. Ne samo da nije povezan sa romanskim jezicima, već nema dodirnih tačaka ni sa jednom drugom grupom jezika na svijetu. Jedino što je jasno jeste da je Baskijski jezik postojao prije dolaska Rimljana koji su donijeli Latinski koji će se kasnije razvizi u nekoliko evropskih jezika.

6. Gruzijski

Region Kavkaza jedan je od lingvistički najznačajnijih na svijetu. Gruzijski je najveći jezik kartvelijanske grupe i u sadašnjem obliku postoji najmanje 1700 godina.

7. Gelski

Iako Gelskim jezikom govori samo manjina Iraca, ovaj jezik koji je u suštini maternji svih Iraca, postojao je mnogo pre dolaska germanskih uticaja.

8. Jermenski

Jermenski jezik ima dugu istoriju, a najstariji tekst napisan na ovom jeziku potiče iz 450. godine. Kao i većina drevnih jezika, Jermenski ima svoje pismo, potpuno različito od ostalih u svijetu. (newsweek.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,