Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo se selo smatra toliko ukletim da mu mnogi ne žele izgovoriti ime (VIDEO)

Preuzmite sliku

Mjesto Colobraro u Italiji smatra se toliko ukletim da mnogi ne žele izgovoriti njegovo ime, već ga nazivaju “ono selo”, a čak vas ni policija neće zaustavljati ako malo nagazite na gas kako biste se što prije udaljili od njega, piše Daily Mail.

Priča o prokletstvu stara je koliko i samo selo, a povezuje se s njegovim imenom koje je došlo od latinske riječi “coluber” što znači zmija koja se smatra utjelovljenjem zla.

Iako se oduvijek smatralo ukletim, priču o prokletstvu su navodno početkom dvadesetog stoljeća donijeli jedan advokat i jedna vještica.

U selu postoji legenda o bogatom lokalnom advokatu Biagiu Virgiliju koji navodno nikad nije izgubio slučaj.

Jednom prilikom je na sudu, kako bi podvukao svoje riječi, rekao: “Ako ne govorim istinu, neka ovaj luster padne”, a nakon toga je luster zaista pao.

Iako tom prilikom nitko nije bio ozlijeđen, njegovo je ime postalo simbol zle sreće i doprinijelo Colobrarovoj mračnoj reputaciji pa su se on i njegovi potomci ubrzo odselili.

Nedugo zatim, jedan je antropolog odlučio doći u selo kako bi pronašao vješticu koja može skinuti urok za koji je vjerovao da leži na gradu.

Kad je ponašao mršavu staricu naborane kože izgorjele na suncu, pomislio je da je našao pravu osobu, ali navodno su nakon susreta s njom i on i njegov tim počeli doživljavati čudne nesreće.

Nakon toga Colobraro je dobio epitet vještičjeg grada, a Elena di Napoli, potomak spomenute starice tvrdi: “Moja praprabaka nije bila vještica, samo stara žena koja je možda tako izgledala”.

Pedesetih su se proširile priče o vješticama koje su svojim zlim moćima vladale selom, a navodno su najgori uroci bili oni bacani na trudnice. U to su se vrijeme, tvrde neki, rađala djeca s po dva srca ili tri plućna krila.

Stanovnici ovog sela ipak ne vjeruju u prokletstvo, ali vjeruju u zaradu od turizma pa u augustu svake godine organizuju festival magije i posjetiteljima prodaju amulete koji ih navodno štite od uroka. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,