Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je popis 10 najboljih i najvrednijih pasoša

Preuzmite sliku

Na samom vrhu liste najvrednijih pasoša smjestila se Švedska. Svojim iseljenicima ova zemlja omogućuje putovanja bez vize u čak 176 zemlja.

Kompanija Nomad Capitalist bavi se offshore uslugama za iseljenike, a istražili su koliku vrijednost imaju državljanstva 199 zemalja svijeta.

Na samom vrhu liste najvrednijih pasoša smjestila se Švedska. Svojim iseljenicima ova zemlja omogućuje putovanja bez vize u čak 176 zemlja, iako je i dalje u vodstvu po tom kriterijumu Njemačka čiji pasoš dozvoljava ulazak u 177 države svijeta. Međutim, popis uključuje više varijabli pa su tako istražili visinu poreza na dohodak za iseljenike, globalni ugled zemlje, političke i lične slobode te mogućnost posjedovanja više pasoša istovremeno.

Donosimo popis 10 najboljih pasoša:

Švedska,

Belgija,

Italija,

Španija,

Irska,

Finska,

Njemačka,

Danska,

Šicarska,

Luksemburg,

Nakon Švedske, najvredniji pasoši su takođe oni iz zemalja članica Evropske unije. Od sveukupno 43 pasoša na listi, čak 33 najpoželjnija su zemalja članica EU. Zajedničko svima je, doduše, nedostatak poreza na dohodak za građane nezavisno o njihovom mjestu prebivališta.

U odnosu na prošlu godinu pala je popularnost američkim, britanskim i njemačkim pasošima. Američki pasoš dijeli 35. poziciju najpoželjnije zajedno sa slovenskom, a građani obje zemlje bez vize smiju otputovati u 174 države.

Evropljani time dokazuju da su u prednosti kad govorimo o slobodi kretanja širom svijeta, dok stranci, s druge strane, u Evropi smiju provesti svega tri mjeseca svakih pola godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,