Jestive gljive prepune su vitamina, minerala i prehrambenih vlakana te su vrijedan dodatak svake prehrane odrasle osobe. I dok neke vrste poput šampinjona trebaju tek nešto vlage i tmine da bi ih uzgojili, postoje i one gljive koje su toliko rijetke i teške za uzgoj da dolaze s vrtoglavom cijenom, prenosi Punkufer.hr.
Kordiceps, 26.500 eura za kilogram
Yartsa gunbu ili kordiceps je ljekovita i jestiva vrsta gljive koja izgleda poput gusjenice. Raste na ličinkama insekata na visokim nadmorskim visinama na Tibetu, a toliko je rijetka da za kilogram treba izdvojiti i do 26.500 eura. Vjeruje se da je kordiceps prirodni afrodizijak. Moderna medicina preporučuje kordiceps kao dodatak prehrani, ali zbog visoke cijene upotrebljava se njezin sintetski uzgojen oblik Cordyceps CS-4.
Evropski bijeli tartuf, 4000 eura za kilogram
Tlo ispod hrastovih šuma u južnom dijelu Evrope nalazišta su rijetkog, ali iznimno ukusnog bijelog tartufa koji doseže cijenu i od 4000 eura za kilogram. Znaju ih pronaći samo najiskusniji tragači uz pomoć treniranih pasa i svinja. Čarobna aroma bijelog tartufa fantastičan je dodatak brojnim jelima – od običnog tosta s maslacem do kremaste tjestenine.
Matsutake, 860 eura za kilogram
Matsutake se smatra najskupljom gljivom Japana čija cijena doseže oko 860 eura za kilogram. Ova gljiva raste podno borovih stabala – tačnije američkog crvenog bora. Karakterizira je bogat okus sa začinjenim, voćnim notama zbog čega se često koristi u kuhinji Zemlje Izlazećeg Sunca. No broj ovih gljiva se dramatično smanjio posljednjih godina zbog parazita borova nematoda koji negativno utiče i na Matsutake. Ne čudi stoga što su porasle i njegove cijene na tržištu.
Crni tartuf, 660 eura za kilogram
Crni tartuf još je jedno šumsko blago u nizu koje ima nešto suptilniji okus od bijelog tartufa. Cijena mu varira ovisno o sezoni. Kilogram se može kupiti i za više od 660 eura zbog čega se smatra jednom od najskupljih gljiva na svijetu. Ovi aromatični tamni grumenčići sjajno se će se uklopiti u brojna jela, a posebno dobro će sljubiti s rižotom.
Pravi smrčak, 130 eura za kilogram
Pravi smrčak je jestiva gljiva koju karakterizira žućkast jajolik klobuk s nepravilnim udubinama i bjelkast stručak. Raste na travnjacima, uz rijeke i druga vlažna područja te na šumskim čistinama. Može doseći cijenu i do 130 eura za kilogram. (Tuzlanski.ba)